Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slučaj krivotvorenja u CIPS-u: uhapšeno 8 osoba


Zgrada Suda i Tužilaštva BiH

U nekoliko gradova Bosne i Hercegovine provedena je policijska racija u kojoj je osam osoba uhapšeno zbog zloupotrebe sistema za izradu ličnih karti i pasoša iz tzv. sistema CIPS.

Osam lica uhapšeno je jutros u 6.00 časova, istovremeno u nekoliko gradova, po nalogu Tužilaštva BiH, potvrdio je rukovodilac Specijalnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Drju Endžel.

On je pojasnio da su ova lica uhapšena zbog prijave o rasprostranjenoj zloupotrebi elektronskog sistema za izradu ličnih karata i pasoša Agencije za identifikacione dokumente i razmjenu podataka /ranije poznate kao CIPS/.

"Izvršen je i pretres nekoliko privatnih i službenih objekata prema naredbama koje je izdao Sud BiH. Većina osumnjičenih rade na rukovodećim mjestima", rekao je Endžel na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Endžel je naveo da ova operacija predstavlja dio opsežne istrage koju vodi i kojom upravlja Tužilaštvo BiH, Specijalno odjeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, a da su je izvele Sipa i Policija distrikta Brčko, uz pomoć drugih policijskih organa BiH.

Pretrese i hapšenja su Sipa i Policija distrikta Brčko izvele su uz pomoć MUP-a Kantona Tuzla i Centra javne bezbjednosti Bijeljina.

Prema Endželovim riječima, ovi organi ostvarili su saradnju sa Tužilaštvom BiH i izvršili akcije na različitim lokalitetima u BiH, uključujući Bijeljinu, Brčko, Srebrenicu, Šekoviće, Zvornik i Srebrenik.

Po nalogu Tužilaštva BiH, u maju ove godine već je bilo uhapšeno 20 osoba koje su radile na izdavanju osobnih dokumenata u Bosni i Hercegovini uhićeno je u srijedu pod sumnjom da su zloupotrijebili ovlaštenja.

Tužilaštvo je potvrdilo da su tada privedene osobe koje su zaposlenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske te Matičnog ureda u Distriktu Brčko, dok su ostalo njihovi saradnici sa područja cijele BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da su državni službenici prodavali lažni identitet po cijeni od 2.000 do 5.000 konvertibilnih maraka (1.000 do 2.500 eura), zavisno o tome ulazi li u taj paket i krivotvoreni pasoš. Strahuje se da je na hiljade takvih dokumenata izrađeno i podijeljeno okorjelim kriminalcima širom Evrope.

Jedan od takvih slučajeva je i mafijaš Uglješa Aranitović zvani Ugo, sin Ljube, rođen 3. ožujka 1966. u Sarajevu, nastanjen u Šapcu, u Ulici Šuvakovića br. 41., a koji je ubijen u mafijaškom obračunu u Beogradu, krajem avgusta ove godine.

Po potvrdi policije RS, Aranitović je imao lažne podatke i dokumente CIPS-a na ime:
Siniša Tošić, rođen 13. ožujka 1967. u Sarajevu, JMBG 1303967170247, nastanjen u Ulici Bulevar Srpske Vojske br. 23, Banja Luka, broj LK 04GCF2547, broj pasoša 4589592, te na ime Ivica Komatina, sin Radojice, rođen 5. lipnja 1976. u Čačku, SCG, nastanjen u Srebrenici u Ulici Svetosavska broj bb, JMBG 0508976782856, broj PI 0073993.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG