Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Deliću tri godine zatvora


Rasim Delić

Bivši komandant Armije BiH Rasim Delić osuđen je danas u Haškom tribunalu na jedinstvenu kaznu od tri godine zatvora. Delić je osuđen zbog okrutnog postupanja koje su njegove snage počinile tokom rata, ali je odbačena njegova odgovornost za ubistva. Do sada je Delić u pritvoru Tribunala u Hagu "proveo" 488 dana. U pritvoru ostaje do pravomoćnosti presude i dok se ne odredi zemlja u kojoj će nastaviti služiti kaznu. U BiH jedni smatraju da je kazna mala, a drugi da je Delić trebao biti oslobođen..

Presudom bivšem generalu Armije BiH Rasimu Deliću, uz druge oslobađajuće ili izuzetno niske kazne, Haški tribunal daje politički pečat proteklom ratu, tvrde u HDZ BiH. Glasnogovornik stranke Mišo Relota:

“Haško tužiteljstvo teretilo je generala Delića da kao zapovjednik nije poduzeo potrebne i razumne mjere protiv pripadnika odreda El Mudžahid koji su 93' mučili, a potom ubili zarobljene hrvatske civile i vojnike u selima Maljine i Bikoši u općini Travnik. Haški sud krajnje je pristran, a s očitom političkom porukom, optužbi oslobodio ili pak na kratkotrajne zatvorske kazne osudio nekolicinu bošnjačkih generala koje se teretilo za masovne zločine nad Hrvatima središnje Bosne i sjeverne Hercegovine, pa čak i stravične zločine mudžahedina. Istodobno, vodeći se zapovjednom odgovornošću, drakonskim je kaznama „nagradilo“ generala Blaškića, Darija Kordića, Dragu Josipovića i ostale.“

Zastupnik SDP BiH u državnom Parlamentu, Jozo Križanović, koji živi na području Srednje Bosne, smatra da propuštanje Haškog tribunala da kazni odgovorne za zločine ostavlja trag na žrtvama, ali i na rad Tribunala:

„Pokušaj Suda da procesuira krivce za te zločine je neuspješan. Posebno kad se radi, evo, i o Grabovici i o Srednjoj Bosni. Ne mislim tu samo na žrtve koje su u ovom slučaju Hrvati, nego se zaista nešto čudno dešava u Hagu da se procesi koji dugo, dugo traju, na kraju završe nekakvim neodlučnim odlukama koje ostavljaju dojam neuvjerljivosti, a ono što je najvažnije, najznačajnije, postoje žrtve i one očekuju određenu satisfakciju koja nažalost, u posljednje vrijeme iz Haga ne dolazi.“

Lazar Prodanović, zastupnik SNSD u Parlamentu BiH, ističe kako je presuda izuzetno mala s obzirom na razmjeru zločina:

„Mislim, obzirom na ukupno stanje koje je optužnicom prezentirano, da je jako mala presuda. Ne treba zaboraviti ni mučenja pripadnika vojske Republike Srpske kojima je odrubljivana glava i zlostavljanja onih koji su bili zarobljenici, kao i civilnog stanovništva hrvatskog i srpskog naroda. U tom smislu, presude kada se donose, treba imati u vidu osjetljivost da je jedina prava satisfakcija za žrtvu i presuda optuženom odnosno onom ko je kriv, ko nije činio po komandnoj odgovornosti da se zločini spriječe.“

Član Predsjedništva SDA i bivši član komande 5. korpusa Armije BiH Ibrahim Nadarević kaže kako je iznenađen osuđujućom presudom:

„Ja sam očekivao da će gospodin Delić biti potpuno oslobođen optužnice po sve tri tačke. Stičem dojam da je izricanje presude od tri godine pokušaj Međunarodnog suda u Hagu da pokrije praktično boravak gospodina Delića u Ševingenu. Mislim da je ovo prvostepena presuda i da će u drugostepenom postupku gospodin Delić biti potpuno oslobođen.“

Predsjednik HDZ 1990, Božo Ljubić, kaže kako je za komentar presude rano jer se radi o prvostepenom postupku, no smatra je indikativnom:

„Zabrinjavajuće je da do danas nijedan optuženi zapovjednik Armije BiH za zločine, od Srednje Bosne, Uzdola, Grabovice, nije osuđen za ratne zločine nad Hrvatima i to ozbiljno dovodi kredibilitet samoga suda u Hagu u pitanje. Time bi se svakako morali pozabaviti osnivači ovoga Suda, dakle, od Ujedinjenih naroda do država koje su ga osnovale, tim više što se mandat Haškog suda privodi kraju. Bojim se da će zločini nad Hrvatima ostati nekažnjeni. To sigurno ne bi pomoglo pravdi i pomirenju. Smatram da je to ozbiljno zabrinjavajuće.“

Delić je jedan od najviših vojnih zapovjednika kome se sudilo pred Međunarodnim sudom po optužbama za odgovornost nadređenog za krivična djela ubistva i okrutnog postupanja. Suđenje je počelo 9. jula 2007., a tužilaštvo je završilo glavno izvođenje dokaza 10. februara 2008. nakon što je pozvalo 52 svjedoka. Tokom izvođenja dokaza tužilaštva, Vijeće je održalo dva pretresa o dokazima u Sarajevu na Sudu Bosne i Hercegovine. Ti pretresi bili su prvi koji su održani izvan sudnica MKSJ-a u Haagu.

U februaru 2008. Pretresno vijeće je oslobodilo Rasima Delića optužbi za silovanje, u skladu s kojim sudije mogu odlučiti da li postoji osnova za osudu po svim tačkama ili po bilo kojoj tački navedenoj u optužnici nakon što tužilaštvo izvede svoje dokaze. Pretresno vijeće je bilo mišljenja da postoji osnova za osudu Delića po ostalim tačkama: za ubistvo i okrutno postupanje.

Izvođenje dokaza odbrane je počelo 4. marta 2008. i trajalo je do 21. aprila 2008. Odbrana je pozvala 11 svjedoka. Vijeće je pozvalo jednog svjedoka.

Završne riječi su održane 9. i 10. juna 2008., kada je tužilaštvo zatražilo da Deliću bude izrečena kazna od 15 godina zatvora, a odbrana oslobađajuću presudu. Tokom 15 godina otkako je uspostavljen Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 osobe za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjene na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 115 osoba su okončani.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG