Dostupni linkovi

EU osigurala 50000 eura za jačanje Granične policije BiH


Evropska unija (EU) osigurala je 500.000 eura za realizaciju novog Twining projekta orijentiranog na jačanje kapaciteta Granične policije Bosne i Hercegovine (GPBiH) u istragama, obavještajnom radu, prikupljanju, upravljanju i analiziranju informacija neophodnih za unapredjenje rada ove policijske agencije.
Partner GPBiH u ovom projektu je Državna policija Republike Madjarske, a u njegovoj realizaciji, osim madjarskih, sudjeluju i eksperti iz Velike Britanije, Poljske i Finske.
Twining projekt "Izgradnja kapaciteta GPBiH u oblasti krivičnih istraga" predstavljen je danas na prigodnoj svečanosti u Glavnom uredu GPBiH u Sarajevu.
Na značaj projekta i jačanje kapaciteta na planu suzbijanja prekograničnog kriminala ukazali su predstavnik Delegacije Evropske komisije (EC) u BiH Ferdinand Kopp, visoki komesar Državne policije Madjarske Istvan Samu, doministar sigurnosti BiH Mijo Krešić i direktor GPBiH Vinko Dumančić.
Njihova zajednička ocjena je da se radi o projektu kojim se Bosna i Hercegovina približava evropskim standardima u sektoru sigurnosti, te značajnom koraku u borbi protiv organiziranog kriminala, posebno kada je rijeè o suzbijanju ilegalnih migracija, trgovine ljudima, ali i svih drugih oblika kriminaliteta.

XS
SM
MD
LG