Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU osigurala 50000 eura za jačanje Granične policije BiH


Evropska unija (EU) osigurala je 500.000 eura za realizaciju novog Twining projekta orijentiranog na jačanje kapaciteta Granične policije Bosne i Hercegovine (GPBiH) u istragama, obavještajnom radu, prikupljanju, upravljanju i analiziranju informacija neophodnih za unapredjenje rada ove policijske agencije.
Partner GPBiH u ovom projektu je Državna policija Republike Madjarske, a u njegovoj realizaciji, osim madjarskih, sudjeluju i eksperti iz Velike Britanije, Poljske i Finske.
Twining projekt "Izgradnja kapaciteta GPBiH u oblasti krivičnih istraga" predstavljen je danas na prigodnoj svečanosti u Glavnom uredu GPBiH u Sarajevu.
Na značaj projekta i jačanje kapaciteta na planu suzbijanja prekograničnog kriminala ukazali su predstavnik Delegacije Evropske komisije (EC) u BiH Ferdinand Kopp, visoki komesar Državne policije Madjarske Istvan Samu, doministar sigurnosti BiH Mijo Krešić i direktor GPBiH Vinko Dumančić.
Njihova zajednička ocjena je da se radi o projektu kojim se Bosna i Hercegovina približava evropskim standardima u sektoru sigurnosti, te značajnom koraku u borbi protiv organiziranog kriminala, posebno kada je rijeè o suzbijanju ilegalnih migracija, trgovine ljudima, ali i svih drugih oblika kriminaliteta.

XS
SM
MD
LG