Dostupni linkovi

Ambasadori u BiH upozoravaju Dodika


Veleposlanici država koje čine Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) te šef delegacije Europske komisije (EC) u toj zemlji Dimitris Kourkulas u petak su upozorili Vladu Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika da ne smiju povlačiti jednostrane poteze kojim se dovodi u pitanje funkcioniranje institucija na razini države BiH.

Upravni odbor PIC-a zasjedao je u petak u Sarajevu povodom odluke Vlade RS, donesene u četvrtak, da taj entitet istupi uz javne korporacije BiH koja na državnoj razini upravlja prijenosom električne energije.

"Veleposlanici Upravnog odbora PIC-a očekuju od Vlade RS da poništi svoj zaključak i nastavi raditi u okviru uspostavljenih institucija i zakona BiH, u ovom slučlaju tvrtke za prijenos električne energije", stoji u izjavi objavljenoj u Sarajevu.

Dodika i njegovu vladu u istoj se izjavi podsjeća na zaključka Upravnog odbora PIC-a iz listopada 2007. godine kada je konstatirano kako se neće dopustiti jednostrano povlačenje entiteta iz procesa reformi koji su ranije dogovoreni.

Diplomatski predstavnik EC u BiH Dimitris Kourkoulas u posebnoj je izjavi izrazio "duboku zabrinutost" posljednim postupcima Vlade RS.

"Ovo bi potkopalo reforme u elektroenergetskom sustavu BiH postignute uz značajnu tehničku i financijsku pomoć EU. To bi predstavljalo i korak unatrag u kontekstu procesa stabilizacije i pridruživanja EU", izjavio je grčki diplomat dodajući kako bi se ugrožavanjem funkcioniranja jedinstvenog elketroenergetskog sustava u BiH prouzročila i značajna gospodarska šteta.

Vlada RS je jednostranu odluku o prekidu suradnje s "Elektroprijenosom BiH" donijela tvrdeći kako ta tvrtka ne funkcionira te da se problemi koje ima ne mogu riješiti. Najavljeno je kako će u roku od 30 dana biti formiralno samostalno elektroprijenosno poduzeće na entitetskoj razini koje će preuzeti i dio imovine sadašnje državne tvrtke.

XS
SM
MD
LG