Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić zatražio podršku članica UN-a


Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je danas od svih članica UN podršku za usvajanje rezolucije kojom se traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Hagu o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Tadić je u pismu svim zemljama članicama UN naveo da će Srbija na predstojećem 63. zasedanju Generalne skupštine UN predložiti usvajanje nacrta rezolucije kojim se od najvišeg sudskog tela UN traži "savetodavno mišljenje".
Pitanje glasi: "Da li je jednostrano proglašena nezavisnost od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji u skladu sa međunarodnim pravom?"

Tadić je zatražio podršku svih zemalja UN da ta tačka bude stavljena na dnevni red zasedanja Generalne skupštine UN, kao i
podršku prilikom glasanja o samom nacrtu rezolucije u Generalnoj skupštini.

"Mišljenje Međunarodnog suda pravde da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom
najadekvatniji je pravac delovanja u ovom konkretnom slučaju", ocenio je predsednik Srbije.

Tadić je dodao i da se "nepristrasno" savetodavno mišljenje ICJ smatra "najmeritornijim tumačenjem principa međunarodnog pravnog poretka" i "značajno bi doprinelo smirivanju tenzija" nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Time bi se izbegao nepovoljan razvoj događaja u regionu i šire i olakšali napori za dogovor između svih involviranih strana", ocenio je predsednik Srbije.

Obraćanjem ICJ, Generalna skupština bi omogućila da kosovsko pitanje postane, kako je istakao Tadić, "simbol obnovljene
odlučnosti da se poštuje vladavina prava od strane međunarodne zajednice".

Tadić je podsetio da je stav Srbije da "jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i drugih ključnih dokumenata međunarodnog pravnog sistema i u suprotnosti je sa Rezolucijom 1244, na osnovu koje su sve zemlje članice obavezne da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet moje zemlje".

Srbija, kako je ukazao Tadić, "i dalje isključuje upotrebu sile i uvođenje ekonomskih sankcija u skladu sa njenom posvećenošću mirnom rešavanju budućeg statusa Kosova".

"Smatramo da je najprincipijelniji, najrazumniji način da se prevaziđu potencijalno destabilizujuće i pogubne posledice
jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, da se ovo pitanje prebaci na pravni teren", istakao je Tadić.
XS
SM
MD
LG