Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tribunal sumnjičio Šuka za uznemiravanje svedoka


Haški tribunal sumnjičio je krajem prošle godine tadašnjeg zamenika šefa Unmika Stivena Šuka za uznemiravanje svedoka optužbe u procesu protiv Ramuša Haradinaja, ali ga zbog nedostatka dokaza nije optužio, potvrdio je danas pred Tribunalom istražitelj Tužilaštva Piter Mitford-Bardžis (Peter Mittford-Burgess) tokom svedočenja na suđenju bivšem ministru kulture Kosova Astritu Haračiji i njegovom saradniku Bajrušu Morini, optuženim za uznemiravanje jednog svedoka protiv Haradinaja.
Mitford-Bardžis je izjavio da je vodio istragu protiv Šuka, penzionisanog američkog generala, zbog navoda da je Haračiji preneo ime zaštićenog svedoka protiv Haradinaja, precizirajući da taj svedok i još dve osobe koje je imenovao "mogu spasti Haradinaja".
Tokom istrage, Šuk je, međutim, u decembru 2007. godine "nedvosmisleno tvrdio da nikada ni sa kim nije razgovarao o svedocima i negirao da je ikada ikome naložio da sa svedokom razgovara i kaže mu da ne treba da svedoči protiv Haradinaja".
Šuk je ubrzo bio povučen sa dužnosti na Kosovu, kako je tada prenela američka agencija AP, zato što je bio "pod istragom UN, osumnjičen za korupciju i bliske veze sa nekim vođama kosovskih
Albanaca, pre svega sa Haradinajem".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG