Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovski Srbi duguju 100000000 eura za struju


Kosovski Srbi ne će biti izuzeti iz široke akcije Kosovske energetske kooporacije (KEK) za isključenje potrošača koji ne plaćaju struju, jer duguju gotovo 100 milijuna eura ili trećinu ukupna duga, objavila je u ponedjeljak Kosovska televizija.

Kosovska korporacija pokrenula je široku akciju diljem Kosova kako bi prikupila novac od potrošača koji nisu platili struju, a posebno se to odnosi na kosovske Srbe koji od svršetka rata 1999. ne plaćaju struju, a ni druge dugove vlastima na Kosovu.

Srbi se različito opravdavaju što ne plaćaju struju: za neke rat na Kosovu još nije gotov, drugi kažu da nemaju novca, a neki pak da im iz Srbije poručuju da kosovskim vlastima ništa ne plaćaju.

Ekipe Kosovske energetske korporacije na terenu nastoje utjerati dugove, a onima koji to odbiju isključuju struju. Međutim, do sada nijedna ekipa nije išla po tzv. srpskim enklavama, a isto tako ni na područje sjevernog dijela Kosova gdje u potpunosti vladaju srpske paralelne ustanove, uz opravdanje da nedostaje politička volja. Korporacija je do sada otvorila svoje urede u srpskim enklavama, uključivši i Srbe u akciju za naplatu potrošene struje.

Na Kosovu potrošači duguju kosovskoj elektroprivredi gotovo 340 milijuna eura, pa se nakon rata 1999. Kosovo sustavno suočava s nedostatkom struje i primjenjuje oštre mjere u ograničenju potrošnje, uključivo i višesatno dnevno isključivanje struje.

XS
SM
MD
LG