Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Češka i Hrvatska uspješno saradjuju


Hrvatska ima velike izglede da dovrši otvaranje svih preostalih pregovaračkih poglavlja s EU-om do kraja ove godine te da ih za češkog predsjedanja u prvoj polovici 2009. počne i zatvarati, suglasili su se u ponedjeljak nakon sastanka u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader i njegov češki kolega Mirek Topolanek.
"Mi ćemo učiniti sve i optimisti smo, ali ne ovisi sve o nama, nego i o drugoj strani", rekao je Sanader naglasivši da je Hrvatska od preostalih 12 neotvorenih poglavlja već predala pregovaračka stajališta za njih sedam, a za još dva predat će u rujnu.
"Češka će poduzeti sve da zatvorimo sva otvorena poglavlja", rekao je Topolanek koji je naglasio da je s hrvatskim premijerom razgovarao i o preostalim poglavljima koja bi mogla biti problematična i zahtijevati veću pozornost.
Otvaranje gospodarstva Europske unije prema van, energetska sigurnost i očuvanje klime te proširenje EU-a na istok Europe, bit će tri češka prioriteta kad ta zemlja u prvoj polovici 2009. preuzme predsjedanje Europskom unijom, rekao je Topolanek u ponedjeljak u Zagrebu nakon sastanka sa Sanaderom.
Češki je premijer najavio kako će njegova zemlja do kraja godine ratificirati sporazum o hrvatskom priključivanju Sjevernoatlantskome savezu te izrazio "nadu da ćemo dogodine svečano, po abecedi, sjediti jedan do drugoga" u NATO-u.
Osim suradnje na području turizma, u kojem očekuje i češka ulaganja, Hrvatska se nada unapređenju gospodarske suradnje s Češkom, između ostaloga i protokom češke robe kroz riječku luku, nakon završetka punog profila autoceste Zagreb-Rijeka i nizinske željezničke pruge, rekao je Sanader i najavio gospodarski forum na kojem će u ponedjeljak popodne u Zagrebu sudjelovati češki i hrvatski gospodarstvenici.
XS
SM
MD
LG