Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska u intenzivnim pripremama za EU


Hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je kako Hrvatsku očekuju intenzivni rujan i listopad u vanjskopolitičkim aktivnostima usredotočenim na osiguravanje što bržeg uključenja Hrvatske u Europsku uniju.

Već u ponedjeljak u službeni posjet dolazi češki premijer Mirek Topolanek s kojim će se razgovarati o bilateralnim odnosima, ali i o europskim poslovima, jer Češka 1. siječnja preuzima predsjedavanje Europskom unijom.

"Za nas je posebno važno da Češka do kraja godine ratificira Lisabonski ugovor", rekao je Sanader novinarima nakon sastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca.

Najavio je i da u utorak dolazi Andrus Ansip premijer Estonije, također zemlje članice i NATO-a i EU, te rekao da će zamoliti oba premijera i da predlože svojim parlamentima brzu ratifikaciju protokola Hrvatske u članstvu NATO-a.

Sanader je rekao kako će početkom listopada posjetiti Irsku i "s irskim premijerom razgovarati o situaciji nakon referenduma u Irskoj i iznijeti naša gledišta, a to je da mi apsolutno poštujemo odluku irskih birača, ali da navijamo da se taj problem s Lisabonskim ugovorom riješi, jer on nije važan samo za funkcioniranje Europe, već i za daljnje proširenje".

XS
SM
MD
LG