Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skupština Srbije o energetskom sporazumu s Rusijom


Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić pozvao je danas u ime vladajuće koalicije poslanike
u Skupštini Srbije da glasaju za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom, jer je to "u najdubljem interesu zemlje".
"Pitanje energetike danas je u centru svih debata. Kroz ovakav aranžman Srbija će imati šansu da postane važan faktor na evropskoj energetskoj mapi. Ta mapa je šira od Evrope i Rusije", rekao je Djelić na sednici Skupštine Srbije. On je istakao da će u narednim godinama cena nafte na svetskom tržištu rasti, pa Srbiji trebaju strateški partneri koji će imati nalazišta i u čijem je interesu da razvijaju naftnu industriju u Srbiji. Djelić je kazao da je ruski Gaspronjeft jedna od najvećih naftnih kompanija u svetu i da je njoj u najvećem interesu da razvija preradjivačke kapacitete NIS-a. Prema njegovim rečima, sporazum sa Rusijom nije u suprotnosti sa
SSP-om sa EU, već je u skladu s njim.
"Mi ne odstupamo od evropskih standarda. Ne prihvatamo da se smanje ni ekološki ni bezbednosni standardi EU...", kazao je Djelić. On je dodao da će to zahvaljujući sporazumu sa Rusijom u oblasti gasne i naftne industrije biti i omogućeno.
Energetski sporazum sa Rusijom predvidja izgradnju gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju i prodaju većinskog udela Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom Gaspromu.
XS
SM
MD
LG