Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijesti

Američki ratni brod stigao u gruzijsku luku Poti

Američki ratni brod USS Mount Whitney iz Šeste flote stigao je danas u gruzijsku luku Poti noseći humanitarnu pomoć, saopšteno je u Tbilisiju. Rusija je zbog toga kritizirala SAD navodeći da bi to moglo predstavljati kršenje medjunarodnih konvencija pošto ovaj tip broda nije predvidjen za učestvovanje u humanitarnim misijama.
Ruske snage rasporedjene su na kontrolnim punktovima pored luke Poti, koja je strateška gruzijska luka u Crnom Moru, i prema navodima Moskve dio su mirovnih snaga. Gruzija ih sa svoje strane naziva okupacionim snagama i traži da se odatle povuku.
Moskva smatra da bi ova humanitarna pomoć mogla biti pokriće za povećanje broja brodova NATO-a u Crnom moru koje je u centru tenzija izmedju Rusije i Zapada poslije sukoba u Gruziji.

Pogledajte najnovije vesti dana

Uhapšeni ministar i generalni sekretar u vladi Nikole Gruevskog

Mile Janakievski (arhivska fotografija)

Makedonska policija uhapsila je bivšeg ministra za saobraćaj i veze Mileta Janakievskog i bivšeg generalnog sekretara vlade Kirila Božinovskog. Janakievski i Božinovski bili su funkcioneri u vladi odbeglog bivšeg premijera Nikole Gruevskog, a optuženi su u nekoliko sudskih postupaka Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore kao njegovi saradnici.

Tužiteljka Specijalnog tužilaštva Lile Stefanova je rekla novinarima da su i Janakievski i Božinovski noćas uhapšeni i odvedeni u pritvor jer su se spremali da pobegnu iz Makedonije kao Gruevski. "U toku jučerašnjeg dana smo dobili informacije prema kojima su se Janakievski i Božinovski, na isti način kao Gruevski, pripremali za bekstvo", rekla je tužiteljka.

Krivični savet Odeljenja za organizovani kriminal i korupciju Osnovnog suda "Skoplje 1" kasno sinoć je prithvatio zahtev Specijalnog tužilaštva i odredio pritvor od 30 dana Janakievskom i Božinovskom, umesto dosadašnje mere oduzimanja pasoša. Stefanova je najavila da je moguće da, ukoliko dobiju informacije, pritvor bude zatražen i za druge optužene u procesima Specijalnog tužilaštva.

Navaljni dobio dozvolu da napusti teritoriju Rusije i ode u Strazbur

Aleksej Navaljni

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni rekao je danas da mu je dozvoljeno da napusti zemlju i otputuje u Strazbur gde Evropski sud za ljudska prava treba da se izjasni po više njegovih žalbi.

Njegov advokat je otvrdio da je avion sa Navaljnijem poleteo.

Evropski sud za ljudska prava treba sutra da se izjasni po više žalbi Navaljnog. On traži od Evropskog suda da prizna "političke motive" njegovih hapšenja.

Aleksej Navaljnji je vodeća figura ruske opozicije od velikih demonstracija 2011. i 2012. godine.

Ambasador Šib: Nemačka ne menja stav o crtanju novih granica na Balkanu

Nemačka je protiv razmene teritorija između Srbije i Kosova kao modelu rešenja kosovskog pitanja, rekao je ambasador

Nemačka je protiv razgraničenja između Srbije i Kosova kao modelu rešenja kosovskog pitanja i taj stav se neće promeniti, rekao je danas nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib ocenivši da taj stav dele i brojne druge zemlje EU kao i zemlje u regionu.

"Sama kancelarka (Angela Merkel) je u više navrata javno iznela svoj stav, taj stav i nadalje važi, znam da je bilo spekulacija da li će se možda stav Nemačke promeniti, ali ne, nemački stav ostaje kakav jeste", rekao je nemački ambasador u razgovoru za televiziju N1.

On je rekao da po pitanju razgraničenja i više drugih članica EU izražavaju rezerve, kao i zemlje u regionu i da Nemačka nije jedina.

Ambasador je rekao da je Nemačka zabrinuta da ukoliko bi došlo do promene granica ili razmene teritorija da bi to moglo da ima implikacije u regionu, da bi to možda doprinelo rešenju problema ali bi moglo da izazove probleme u drugim delovima regiona, što se ne može prognozirati.

"Ako posle ovih sukoba koje smo imali ovde u regionu ponovo crtamo nove granice zabrinuti smo da to može dovesti do nestabilnosti u regionu", rekao je Šib. Šib je ukazao i da nije tačno da će se "samo malom promenom teritorija rešiti kosovski čvor" i dodao da postoji čitav niz drugih pitanja kao što su zaštita manjina, zaštita crkvene baštine i mnoga druga i da pitanje razgraničenja samo skreće pažnju sa svih tih drugih pitanja.

Osvrćući na konstataciju da komesar EU za proširenje Johanes Han i Vašington kažu da bi podržali šta god se dogovore Priština i Beograd, Šib je ukazao da oni ne kažu da podržavaju razmenu teritorija već da žele da daju više manevarskog prostora obema stranama da vide šta će one uraditi, a da će onda videti kakav je dogovor i da li sa njim mogu da se slože.

"Ne radi se o blanko čeku za razmenu teritorija, nego da ima više manevarskog prostora i videćemo posle", rekao je Šib.

Nije tajna da Srbija i Nemačka imaju različite stavove po pitanju Kosova, rekao je Šib i dodao da je to zapravo obeležje dobrog partnerstva, da možete imati različite stvove i da se o tome razgovara. Šib je rekao da je Nemačka svesna koliko je težak put ka rešenju kosovskog pitanja ali da postoji dijalog Beograda i Prištine s ciljem nalaženja sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazma uz posredovanje EU i da Nemačka to podržava.

"Mi znamo da taj deo ne napreduje, ali rekli smo moramo dati novi impuls kako bismo napredovali, jer plan dinamike postoji i ceo spektar tema koje moramo rešiti i razmotriti", rekao je nemački ambasador. On je rekao da pozdravlja susret predsednika Srbije i Kosova u Briselu u sklopu dijaloga o normalizaciji ocenivši da to svakako nije bilo u jednostavnim okolnostima ali da je dobar pomak.

Po njegovim rečima, razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel bio je impuls za taj proces. Dodao je da Nemačka ceni što je Vučić rekao da želi da nastvi taj dijalog i u tome ga ohrabruje.

Govoreći o podršci Nemačke članstvu Kosova u Interpolu, rekao je da smatraju da je to važno jer je Interpol institucija nadležna za suzbijanje kriminala i da kosovska policija može više doprineti toj borbi članstvom u Interpolu. Smatra da bi to doprinelo i efikasnosti kosovske policije.

Govoreći o ekonomskoj saradnji rekao je da je lepo da toliki broj nemačkih investitora dolazi u Srbiju, i da je to cilj i zadatak nemačke ambasade. Nemački privrednici smatraju da je Srbija privlačna destinacija, ocenjuju da je situacija u Srbiji stabilna, da postoji kvalifikovana radna snaga i da je nivo plata nizak u odnosu na Nemačku i druge evropske zemlje, rekao je Šib.

Rekao je da se preporučuje kompanijama da otvore radna mesta za visokokvalifikovanu radnu snagu i dao kao primer pozitivnog trenda firmu Kontinental u Novom Sadu koja otvara istraživački institut za 500 radnih mesata za IT stručnjake.

Šib je ocenio da još dosta treba učiniti u Srbiji po pitanju medija i da Nemačka prati medijsku situaciju u Srbiji. "Svesni smo značaja nezavisnosti medija, smatram da čvrsta demokratija može funkcionisati samo ako je medijska situacija otvorena i ako mediji mogu odigrati svoju kritičnu ulogu, tu ima još dosta toga da se učini toga su svi svesni", rekao je Šib. On je kao pozitivno ocenio to što se radi na novoj medijskoj strategiji i što je sama premijerka prihvatila te teme.

Britanski muslimani pozivaju Veliku Britaniju da pruži azil Bibi

Protesti u Pakistanu protiv oslobađajuće presude Asiji Bibi

Ugledni britanski muslimani, uključujući i tri imama, udružili su svoje glasove pozivajući da Britanija ponudi azil za Asiu Bibi, pakistansku hrišćanku koja je nedavno optužena za bogohuljenje.

Pismo je upućeno Sajidu Javidu iz Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost u kojem se traži da “jasno i glasno izjavi da će Britanija pozdraviti zahtjev za pružanje utočišta u okviru svojih granica”, javlja BBC.

Pismo su takođe potpisali članovi parlamenta, njih 15, što je objavljeno 14. novembra gotovo nedjelju dana pošto je Bibi, majka petoro djece, oslobođena iz zatvora nakon osam godina čekanja na izvršenje smrtne kazne.

Ukinuta smrtna kazna pakistanskoj kršćanki
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Pakistanski Vrhovni sud je odbacio optužbe koje su je teretile što je izazvalo nasilne proteste tvrdolinijaških islamista koji su pozivali na njeno pogubljenje.

Njen suprug je molio da im se da azil u zemljama Zapada, govoreći da je porodica u opasnosti.

“Uvjereni smo da bi napori da Asia Bibi i njena porodica budu sigurni naišli na odobravanje većine ljudi u Velikoj Britaniji, bez obzira na religijska uvjerenja“, rečeno je u pismu koje je poslano Javidu.

“I da postoje neki netolerantni glasovi s margina koji bi imali primjedbe, oni moraju naići na snažan otpor, ne odobravanje“, dodaje se.

Bibi je osuđena 2010. godine zato što je uvrijedila proroka Muhameda, ove optužbe ona je odbacila.

Vrhovni sud je odbacio presudu 31. oktobra na osnovu toga što nije bilo dovoljno dokaza koji podržavaju optužnu.

U dogovoru s tvrdolinijaškim islamistima koji su pomogli da se smire nemiri uslijedili nakon oslobađajuće presude, pakistanska vlada je 3. novembra dala izjavu da će zabraniti putovanje u inostranstvo dok se čeka “revizija“ sudske odluke.

Holandija je tokom tekuće sedmice povukla osoblje iz ambasade u Islamabadu nakon što je primila prijetnje zbog pružanja utočišta za advokata koji je zastupao Bibi.

Advokat, Saiful Muluk, naveo je prijetnje smrću dok je pobjegao iz Pakistana nedugo nakon što je Vrhovni sud izdao presudu. Holandska vlada je rekla da je ponudila privremeno utočište, piše BBC.

Reporteri bez granica: Stanje u medijima u Srbiji najgore na Balkanu

Nivo govora mržnje je zabrinjavajući, a ponižavanje novinara je sve češće i mi to moramo osuditi: Paulin Ades-Mevel

Stanje u medijima i govor mržnje u Srbiji najgori je u poredjenju sa svim zemljama Balkana, rekla je Paulin Ades-Mevel iz organizacije Reporteri bez granica (RSF).

Ades-Mavel je za list Danas od srede, 14. novembra, kazala da je to jedan od zaključaka RSF, nakon sastanka sa predstavnicima srodnih međunarodnih organizacija.

"Imala sam sastanke sa najvišm predstavnicima organizacija koje rade na slobodi medija i složili smo se da je situacija u medijima u Srbiji mnogo gora nego u drugim balkanskim zemljama. Nivo govora mržnje je zabrinjavajući, a ponižavanje novinara je sve češće i mi to moramo osuditi", kazala je Ades-Medel.

Prema njenim rečima, na sastanku je jedna od tema bila i karikatura sa likom Adolfa Hitlera koju je Danas objavio. "Iako predsednik Vučić (Aleksandr) tvrdi da je karikatura na naslovnoj strani Danasa primer slobode govora, da on to poštuje, da se zalaže za slobodu medija i vladavinu prava, nažalost ne prođe ni jedna jedina sedmica da neko od novinara u Srbiji nije uvređen, napadnut ili ponižen od strane državnih zvaničnika i predstavnika vlasti", ocenila je Ades-Medel.

Dodala je da osuđuje način na koji su na karikaturu reagovali predstavnici vlasti, uključujući i saopštenje Ministarstva kulture i informisanja. Ona je naglasila da RSF priprema komentar i za evropskog komesara Johanesa Hana o stanju medija u Srbiji.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG