Dostupni linkovi

Izložba stećaka iz BiH u Zagrebu


Izložba "Stećci", posvećena jedinstvenu, ali i, kako je naglašeno, zanemarenu dijelu srednjovjekovnoga naslijedja Bosne i Hercegovine. Izložba je pripremana četiri godine, tijekom kojih je obrađen nastanak stećaka, njihovo podrijetlo, umjetnost, simbolika, topografija, s osobitim naglaskom da ih treba očuvati jer, istaknuto je, stećci ne postoji nigdje drugdje u Europi.
Koncepcijom izložbe obuhvaćeni su originalni stećci premješteni s lokaliteta u Hrvatsku, odljevi stećaka iz Gliptotetke HAZU-a, raritetni grobni nalazi ispod stećaka (nakit, mačevi), te velika foto povećanja stećaka snimljenih na terenu.
Izložene su i fotografije stećaka koje je 60-ih godina prošlog stoljeća (u BiH i Hrvatskoj) snimao ugledni fotograf Tošo Dabac, istaknula je autorica izložbe Jasminka Poklečki-Stošić. Upozorila je na vrlo loše stanje stećaka koji su, istaknula je, bitan dio hrvatske kulturne baštine. Zato je i jedan od razloga izložbe senzibiliziranje javnosti i mjerodavnih ustanova da se što je više moguće učini na njihovu očuvanju, dodala je.
Izložba je otvorena do 2. novembra.
XS
SM
MD
LG