Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kandidatura za NATO u aprilu sljedeće godine?


U Briselu se danas, prema najavi, vodi druga runda pregovora u okviru Intenziviranog dijaloga između NATO-a i Crne Gore. Na dnevnom redu je set bezbjedonosnih pitanja u vezi reformi neophodnih za drugu fazu NATO integracije Crne Gore.

Crna Gora od predstojećeg samita NATO-a u aprilu sljedeće godine može očekivati da i zvanično postane zemlja kandidat za prijem u Sjevernoatlansku alijansu, rekao je za Radio Slobodna Evropa Veselin Šuković, ambasador Crne Gore u sjedištu NATO-a u Briselu. Šuković smatra da se radi o sasvim realnom očekivanju, te da bi sve ispod ili iznad toga bilo nerealno i politički neutemeljeno:

"Što se tiče sljedećeg samita koji će biti u aprilu iduće godine biti zajednički organizovan od strane Francuske i Njemačke u Strazburu i Kelnu, naša očekivanja su da do tada ispunimo sve faze i međukorake koji se odvijaju u okviru intenziviranog dijaloga i sa punim pravom očekujemo i zahtijevamo da nam NATO članice daju status kandidata za punopravno članstvo. Naš zvaničan stav je da kada su u pitanju evroatlantske integracije da se ubrza individualno dostignuće, međutim, preovladava još uvijek i taj regionalni pristup koša, basketa, da smo svi zajedno u jednom košu, tako da će se vjerovatno i u tom nekom kontekstu razmišljati o sljedećem samitu oko Crne Gore i da li ići zajedno u neki drugi status sa našim susjednim državama Bosnom i Hercegovinom i Srbijom."

Intenzivirani dijalog u koji je Crna Gora zakoračila na prethodnom samitu NATO-a održanom početkom aprila ove godine u Bukureštu predstavlja proces nadgradnje političkog dijaloga između NATO-a i zemlja s kojom se vodi, odnosno mehanizam programa Partnerstvo za mir koji obuhvata širok spektar ove oblasti od političkih i vojnih preko finansijskih, do bezbjednosnih u cilju nastavka politike otvorenih vrata u vezi proširenja Alijanse. Prvi ciklus razgovora vođen je sredinom juna u Briselu, a uoči druge runde na kojima se danas u Briselu razgovara o setu bezbjednosnih reformi neophodnih za drugu fazu NATO integracija Crne Gore, ambasador Crne Gore pri NATO-u Veselin Šuković je odgovorio i na pitanje da li je Crna Gora blizu odluke o dilemi da li o učlanjenju u NATO treba da odlučuju građani na referendumu ili parlament:

"Mislim da smo sada ipak u nekoj početnoj fazi odlučivanja o tom procesu i da je u pitanju politička odluka. To ćemo, na kraju, imati priliku da artikulišemo u praksi. Čak i u okruženju postoji i jedno i drugo rješenje i jedan i drugi vid su demokratski, neposredno izjašnjavanje ili u parlamantu. Evo, Republika Hrvatska je potpisala pristup sporazumu i ona će biti punopravna članica nije imala referendum. Slovenija je to uradila zajedno u referendumu gdje su odlučivali o evropskim i evroatlantskim integracijama. Postoji više modusa. Na našoj političkoj, odnosno parlamentarnoj eliti je da odluči da li će se to rješavati u parlamentu ili neposredno. Što se mene lično tiče mislim da je neposredno izjašnjavanje demokratičnije od donošenja odluke u parlamentu."

Ambasador Šuković je ovih dana predavač na Prvom regionalnom evroatlantskom kampu REACT 2008. koji je u Crkvičkom polju nadomak Plužina okupio 60 predstavnika državnih institucija, civilnih organizacija i studenata deset zemalja regiona. Organizator kampa je nevladina organizacija Alfa centar čiji direktor Aleksandar Dedović takođe za naš program govori o načinu odlučivanja ulaska u NATO na referendumu ili parlamentu:

"S obzirom da broj i raspored poslanika u parlamentu odražava volju naroda Crne Gore, bliže mi je odlučivanje u Skupštini. Očekujem da će u sljedeće tri godine informativna kampanja dobijati na intenzitetu, da će rezultati biti jasni i da će se pojaviti veći broj informisanih građana. Na kraju očekujem da će procenat građana koji ne podržavaju pristupanje Crne Gore NATO-u biti sve manji i manji."

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG