Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ren: Evrointegracije Srbije i status Kosova–odvojeni procesi.


Komesar EU za proširenje Oli Ren izjavio je da je za primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma EU i Srbije potrebna jednoglasna odluka svih članica Unije i pozitivan izveštaj o saradnji Srbije sa Tribunalom u Hagu.
Ren je u intervjuu za B92 rekao da će posle posete glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca Beogradu, Evropska komisija još jednom razmotriti koliko Srbija sarađuje s tim sudom kako bi bila doneta odluka o primeni Prelaznog sporazuma.
On je istakao da je hapšenje Radovana Karadžića "veliki potez" vlasti u Beogradu, dodajući da Evropska komisija smatra da Prelazni sporazum treba da počne da se primenjuje i da će saradnja Srbije sa Hagom biti nastavljena.
Ren je ponovio da su evrointegracije Srbije i pitanje statusa Kosova dva odvojena procesa, precizirajući da u tom smislu za dalji put ka EU nije uslov prihvatanje misije Euleksa i odustajanje od inicijative pred Međunarodnim sudom pravde.
"Moj cilj je da se izbegne bilo kakvo povezivanje približavanja Srbije EU i statusa Kosova. Nadam se da će i ostali to tako posmatrati. Ali, očito su to političke odluke koje će imati odjeka", kazao je Ren.
XS
SM
MD
LG