Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turski predsednik Gul u istorijskoj poseti Jermeniji


Turski predsednik Abdulah Gul otputovaće u subotu u Jerevan na poziv svog jermenskog kolege Serža Sarkisijana da prisustvuje fudbalskoj utakmici dve zemlje, što će biti prva poseta jednog turskog šefa države Jermeniji.
"Smatra se da bi poseta u okviru ove utakmica mogla da stvori novu klimu prijateljstva u regionu. Naš predsednik je u tom duhu prihvatio poziv", saopštilo je tursko predsedništvo.
To će biti prva poseta jednog turskog predsednika Jermeniji od kada je stekla nezavisnost od Sovjetskog saveza 1991. godine. Dve zemlje nisu imale diplomatske odnose zbog duboke razlike u stavu o masakru Jermena izmedju 1915. i 1917. godine u Turskoj.
Jermenija smatra da taj masakr, izvršen za vreme Otomanske imperije, u kome je ubijeno 1,5 miliona ljudi predstavlja genocid, sa čime se slaže još jedan broj zemalja.
Turska odbacuje stav da je recc o genocidu i smatra da je stradalo 300.000 Jermena i najmanje isto toliko Turaka u sukobima koji su izbili kada su Jermeni započeli oružanu borbu u cilju stvaranja
nezavisne jermenske države.
Ankara je takođe 1993. zatvorila granicu sa Jeremijom da bi izrazila podršku Azerbejdžanu, koji je u sukobu sa Jermenijom oko Nagorno Karabaha.
XS
SM
MD
LG