Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Direktni pregovori o ujedinjenju Kipra


Demetris Christofias (d) i Mehmet Ali Talat 8l)

Lideri kiparskih Grka i Turaka, Dimitris Hristofjas i Mehmet Ali Talat, počeće danas direktne razgovore o ujedinjenju decenijama podeljenog ostrva. Kiparski predsednik Hristofjas i Talat sastaće se na ničijoj zemlji, koja deli prestonicu Kipra, Nikoziju.

"Na svim nivoima imamo odličan odnos. Sada će se pregovarati u dobroj veri i napretku", rekao je za Rojters šef Hristofjasovog tima George Jakovu.
Hristofjasova pobeda u februaru nad Tasosom Papadopulosom, koji je predvodio kiparske Grke kada su 2004. odbili plan UN o ponovnom ujedinjenju, predstavljala je prekretnicu u sporu, koji je decenijama frustrirao posrednike.
"Ovo je istorijski dan, divan dan. Oba lidera će poslati poruku nade svojim narodima... svetu, da žele da pregovaraju", rekao je šef Talatovog pregovaračkog tima Ozdil Nami.
Dvojica lidera sastaće se na zemljištu koje je svojevremeno bilo glavni komercijalni aerodrom Kipra, u prisustvu bivšeg australijskog ministra spoljnih poslova Aleksandra Daunera, koji je u julu postavljen za specijalnog izvestioca UN za Kipar.
Kada počnu ozbiljni razgovori sledeće nedelje, premestiće se u renovirani kompleks zgrada, koje su svojevremeno korišćene kao aerodromski terminali za dolaske i odlaske.
Ostrvo je podeljeno od turske invazije 1974. godine, izazvane kratkim ustankom kiparskih Grka, a dve strane su se složile da se ujedine na bazi dvozonske dvonacionalne federacije.
Glavni spor između strana izazvan je nepriznavanjem otcepljenog severnog Kipra, kao i na koji način da on postane deo nove federacije.
Mirovni pregovori iz 2003. i 2004. propali su kada su kiparski Grci odbili nacrt sporazuma UN, koji su kiparski Turci prihvatili.
Kipar u EU predstavljaju kiparski Grci, i to ostrvo ima pravo veta na turski zahtev za članstvo u EU. Turska je ključni zapadni saveznik na nestabilnom Bliskom istoku i u Evroaziji.
"Široko je rašireno da ako ova dvojica umerenih (lidera) ne mogu da reše (problem), niko ne može", rekao je kiparski analitičar Hubert Faustman.
XS
SM
MD
LG