Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Češka i Švedska uvjerene da će Hrvatska zavšiti pregovore 2009.


Češka i Švedska, koje će sljedeće godine predsjedati Europskom unijom, izrazile su u utorak u Bruxellesu uvjerenje da će Hrvatska dovršiti pristupne pregovore u tijeku njihova mandata.

"Mislim da ćemo moći završiti pristupne pregovore s Hrvatskom u tijeku švedskog predsjedništva", rekla je švedska ministrica za europske poslove Cecila Malmstroem na konferenciji za novinare. Na njoj su sudjelovali ministri za europske poslove Francuske, koja sada predsjeda Unijom, i Češke, koja predsjedništvo preuzima 1. siječnja sljedeće godine. Švedska će predsjedati Unijom od 1. srpnja do 31. prosinca 2009.

"Vjerujem da 2009. treba bi biti godina kad će Hrvatska završiti pristupne pregovore s Europskom unijom", rekao je potpredsjednik češke Vlade i ministar za europske poslove Alexender Vondra.

Francusko predsjedništvo je u više navrata isticalo svoj cilj da se s Hrvatskom do kraja ove godine otvore sva ili gotovo sva i zatvori što je moguće više poglavlja.

Hrvatska je do sada otvorila pregovore za 21 poglavlje, za tri su pregovori zatvoreni, a još ih treba otvoriti 12.

Europska komisija je proljetos najavila da će u studenom u izvješću o napretku Hrvatske predložiti indikativni kalendar za dovršetak pristupnih pregovora do kraja svoga mandata, koji istječe 31. listopada sljedeće godine.

Ministar Vondra je rekao da očekuje mišljenje češkog Ustavnog suda o Lisabonskom ugovoru ove jeseni, a nakon toga će o njegovoj ratifikaciji raspravljati parlament. Češka je jedna od četiriju članica EU-a u kojoj Lisabonski ugovor još nije ratificiran.

Iako u Ugovoru iz Nice, koji je sada na snazi, nema pravnih zapreka za proširenje, francuski i njemački su čelnici u više navrata isticali da se Uninja ne može širiti bez Lisabonskog ugovora.

Ministar Vondra se s tim stajalištem ne slaže. "Vidim prigodu da Hrvatska uđe i ne vidim ni jedan razlog da se to povezuje s ičim drugim", rekao je Vondra.

XS
SM
MD
LG