Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radovan Karadžić sutra ponovo pred sudijom


Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić biće sutra po drugi put izveden pred sudiju Haškog tribunala kako bi se izjasnio o optužnici koja ga tereti za genocid i druge zločine nad nesrbima tokom rata u BiH.
U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, 31. jula, Karadžić je, u skladu sa pravilima suda, za 30 dana odložio izjašnjavanje o krivici, rekavši da želi da sačeka novu, izmenjenu optužnicu čije
je podizanje najavio glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz).
Tušilaštvo, u međuvremenu, nije podiglo izmenjenu optužnicu, te će stoga novi pretpretresni sudija Ijan Bonomi (Iain Bonomy) sutra Karadžiću predočiti optužnicu podignutu 1995., a izmenjenu 2000. godine.
Ukoliko Karadžić ponovo odbije da se izjasni o krivici, kao što su nedavno najavili njegovi pravni savetnici u Beogradu, sudija Bonomi uvešće u spis da se optuženi ne oseća krivim, kako nalažu sudska pravila.
U poslednjem podnesku Tribunalu, Karadžić je od suda ove nedelje zatražio da obustavi postupak protiv njega, tvrdeći da je proces "nemoguć" zato što su mu uskraćena prava i zbog toga što mu SAD i NATO prete fizičkom i "sudskom likvidacijom".
Karadžića su 21. jula uhapsile vlasti Srbije u Beogradu, odakle je prebačen u Hag 30. jula.
XS
SM
MD
LG