Dostupni linkovi

Makedoniji preti federalizacija?


Skopje
Skopje

Ukoliko Makedonija uskoro ne uđe u NATO i ne dobije pozivnicu za pregovore za članstvo u Evropskoj uniji, doći će do stagnacije koja će se odraziti na unutrašnju političku situaciju, odnosno došlo bi do određene federalizacije zemlje.

Ovako eksperti komentarišu poslednje izjave premijera Nikole Gruevskog da, ukoliko Makedonija ne uđe u NATO zbog grčkog suprotstavljanja, Vlada ima strategiju za razvoj zemlje, te ubeđenje američke ambasadorke u Skoplju Džilijan Milovanović da Makedonija nema pozitivnu budućnost ukoliko uskoro ne uđe u NATO.


"Makedonija će pući na delove koji ne bi imali nikakvu vezu sa centrom i razvijali bi se potpuno nezavisno. Praktično, završićemo de fakto u jednoj ekonomskoj, političkoj i svakoj drugoj federalizaciji", kaže profesor Ljubomir Frčkoski, nekadašnji ministar spoljnih poslova.

Politički analitičar Albert Musliu ističe da je izjava američke ambasadorke prijateljska, a ne zastrašujuća. O tome šta se sve negativno može dogoditi u Makedoniji, on kaže:

"Jedno je u sferi međuetničkih odnosa. Naime, albanske političke partije su jasno najavile da ne vide drugu perspektivu osim evroatlanske integracije. Drugo je ekonomski faktor, odnosno ako mi ne možemo koristiti evropske fondove imaćemo socijalne tenzije i ozbiljan odliv mogućih investitora."


Upravo zbog teške ekonomske situacije i tenzičnih međuetničkih odnosa u Makedoniji i uopšte na Balkanu, ovaj region je pogodno tlo za manipuliranje masa iz etničkog ili socijalnog aspekta, kažu eksperti, analizirajući moguću povezanost našeg regiona sa onime što se događa u Gruziji, kao i postojanje dvojnog aršina u ponašanju velikih sila.

"Neke države bi mogle preko njihovih nacionalnih entiteta koji žive u drugim zemljama da se pozivaju na referendume, koje će jednog dana ozvaničiti i reći će da je to međunarodni standard i da se prema tom standardu oni otcepljuju. Na takav način određene države mogu ojačati i postati velike etničke teritorije", kaže profesor Vladimir Pivovarov.

XS
SM
MD
LG