Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suspenzija i dalje na snazi


Zenun Pajaziti

Ministar inostranih poslova Kosova Zenun Pajaziti najavio je da će posebna grupa MUP-a i Kosovske policije uskoro sastaviti plan o rešenju problema suspendovanih srpskih policajaca. Polovina srpskih pripadnika Kosovske policije napustila je tu instituciju posle proglašenja nezavisnosti u februaru.

Oko 300 srpskih pripadnika Kosovske policije, KP, skoro šest meseci odbija da se vrati na svoja radna mesta jer ne žele da rade za kako su izjavili institucije nezavisnog Kosova. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Zenun Pajaziti je najavio da je početkom ove nedelje formirana posebna grupa MUP-a i Kosovske policije koja treba da napravi plan za rešenje ovog problema.

“Imaćemo uskoro konkretan plan o daljem delovanju po ovom pitanju”, rekao je Pajaziti ne navodeći detalje rada ove grupe.

Srpski pripadnici policije iz regiona Prištine, Gnjilana, Peći kao i granične policije, posle proglašenja nezavisnosti bojkotuju rad Kosovske policije, tražeći da budu pod komandom UNMIK-a. Zbog toga su oni suspendovani, ali primaju plate. Portparol Kosovske policije Arber Beka:

“Vlada Kosova je podržala Ministarstvo unutrašnjih poslova u odluci da se nastavi suspenzija i redovna isplata ličnih dohodaka. Ovi policajci su i dalje plaćeni iz budžeta Kosova sve do naredne odluke koju treba da donese Vlada”, kaže Beka.

Od 29. februara srpski policajci su pod plaćenom suspenzijom a Vlada Srbije im je obećala da će biti plaćeni iz srpskog budžeta. Nezvanično se saznaje da je Beograd do sada uplatio jedan lični dohodak.

Inače, i dok je novinarima teško da dobiju izjave predstavnika suspendovanih policajaca, izvori kažu da se Srbi oslanjaju na odluku Beograda. Predsednik Srpskog nacionalnog veća KiM Dragan Velić smatra da se rešenje može naći u okviru Rezolucije 12 44, s tim da se ispune ključni zahtevi Srba.

“Osim razgovora koje su vodili Zanijer i Bogdanović mi drugih informacija nemamo. Jednostavno rečeno da bi ovaj problem koji je izuzetno važan ne samo za srpsku zajednicu već i za bezbednost i dalje procese na Kosovu, mora se ta realnost poštovati a realnost je da u srpskoj zajednici mogu biti srpski policajci predstavnici i da se poveća broj stanica. Na taj način bi se poboljšala bezbednost a u skladu sa Rezolucijom 12 44”, istakao je Velić.

Ministar za Kosovo Vlade Srbije Goran Bogdanović je tokom nedavnog sastanka sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom u Prištini predložio da srpski policajci, koji su napustili Kosovsku policiju, budu pod komandnim lancem UNMIK-a. Ali takav predlog je odbijen zbog činjenice da je u svim regionima, sem u Mitrovici, izvršena tranzicija sa UNMIK-a na Kosovsku policiju i te stanice su pod komandom službe u Prištini.

Srpski pripadnici KPS-a protestuju 29. februar 2008.

Međutim, predstavnici Srba kritikuju proces tranzicije navodeći da za njega Srbi nisu dali saglasnost. Dragan Velić:

“Ne bežeći od tog muletiničkog koncepta lanac komandovanja ono što je preneto mimo Rezolucije mimo dogovora da se uvažavajući situaciju na terenu da se takav jedan u prelaznom periodu lanac komandovanja odnosno dogovora vrši preko UNMIK policije odnosno međunarodne zajednice do nekog budućeg rešenja koje će biti prihvatljivo za sve”, istakao je Velić.

U Kosovskoj policiji ima 710 pripadnika srpske zajednice, od čega je skoro polovina poslušala poziv Vlade Srbije da se napuste institucije nezavisnog Kosova.

Iako je posle toga smanjen broj srpskih policajaca, Kosovska policija nastavlja da brine o bezbednosti u srpskim sredinama. U tim stanicama sada su angažovani pripadnici albanske i drugih zajednica te međunarodni policajci.

“U tim stanicama rade pripadnici albanske, aškalijske, egipćanske, bošnjačke zajednice a ima i Srba koji su se vratili na svoja radna mesta”, kaže Beka.

Istovremeno, i institucije Kosova i međunarodna zajednica konstantno pozivaju srpske policajce da se vrate na posao. Ministar Zenun Pajaziti.

“Još uvek su otvorena vrata za srpske policajce iako su se u međuvremenu neki vratili na posao”, izjavio je Pajaziti.

Kosovski ministar je poručio da će kosovska policija funkcionisati na osnovu Ustava Kosova i biti prisutna na celoj teritoriji svidelo se to nekom ili ne.

XS
SM
MD
LG