Dostupni linkovi

Savet bezbednosti i dalje podeljen oko Gruzije


Savet bezbednosti
Savet bezbednosti

U Savetu bezbednosti UN ostaju podeljeni stavovi oko Gruzije, jer zapadne sile odbijaju da podrže usvajanje ruskog predloga rezolucije o Gruziji. Članice Savet bezbednosti završile su prošle noći dvočasovnu raspravu iza zatvorenih vrata bez saglasnosti o rezoluciji ili saopštenju povodom krize koja je pre dve nedelje eskalirala na Kavkazu.

To telo koji čine predstavnici 15 država, paralisano je još od kada je Gruzija poslala vojsku u Južnu Osetiju 7. avgusta s ciljem da pod kontrolu vtrati tu otcepljenu oblast koja uživa podršku Moskve, nakon čega je Rusija oštro reagovala.
Rusija je u sredu predložila rezoluciju kojom se podržava mirovni plan u šest tačaka koji su uz posredovanje francuskog predsednika Nikole Sarkozija prihvatili Moskva i Tbilisi. Taj nacrt je usledio pošto je Francuska u utorak predložila rezoluciju kojom se traži hitno povlačenje ruskih snaga iz Gruzije.
Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin je rekao da je predlog Moskve spreman za glasanje, navodeći da preostaje samo da se usvoji rezolucija.
Čurkin međutim nije naveo kada će tražiti glasanje o predlogu rezoluciju, a zapadne diplomate izražavaju sumnju da će to uraditi, budući da Moskva nema podršku većine u Savetu bezbednosti, ne računajući to što SAD, Velika Britanija i Francuska imaju pravo veta.
Zapadne države navode da podržavaju mirovni plan u šest tačaka, ali da to nije dovoljno za prihvatenje rezolucije jer se u njoj ne spominje teritorijalni integritet Gruzije, niti se precizira gde će biti razmeštene ruske trupe. Posebno se zamera Rusiji što do sada nije izvela značajnije povlačnje trupa iz Gruzije.
Ruski ambasador je istakao da je predlog Moskve potvrda sporazuma u šest tačaka, a u "tih šest principa nema teritorijalnog integriteta".
Zamenik ambasadora SAD Alehandro Volf ocenio je da "samih šest tačaka bez razjašnjenja, bez naznaka pridržavanja tih šest tačaka" postavljaju pitanje zašto bi Savet bezbednosti prihvatio nešto što nije podržano na terenu, dok je britanski ambasador Džon Sojers ocenio da "ima još mnogo posla".
Predstavnici SAD, Velike Britanije i Francuske su naveli da većina članova Saveta bezbednosti želi da se rezolucija o sukobu na Kavkazu usvoji jednoglasno.
Diplomate ocenjuju da će francuski pregdlog verovatno biti odložen, a da će Francuska raditi na novoj rezoluciji zasnovanoj na planu u šest tačaka, ali i da će uključiti ono što nedostaje ruskom predlogu - posebno spominjanje teritorijalnog integriteta Gruzije.
Moskva je zauzela stav da je Gruzija napadom na Južnu Osetiju lišila sebe prava da upravlja tom oblašću i Abhazijom - drugim otcepljenim regionom Gruzije.
XS
SM
MD
LG