Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH se rješava viškova oružja


Oružane snage BiH

Ministarstvo odbrane BiH uskoro će državnom vrhu predložiti kako da se riješi na hiljade tona zaliha starog oružja, prvenstveno municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Oružje planirano za rashodovanje je vrlo sumnjivog kvaliteta, te je stoga potencijalna bezbjednosna prijetnja.

"Poseban problem predstavljaju municija i minsko-eksplozivna sredstva vrlo sumnjivog kvaliteta i toga se moramo što prije riješiti da nas ne bi zadesila kakva tragedija s kakvom su se nedavno suočili Albanija i Bugarska. U to se mora ići što brže, na prvom mjestu zbog bezbjednosti, ali i zbog toga što to naoružanje svakim danom ima sve manju vrijednost", rekao je zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak.

Crnadak je za "Nezavisne novine" istakao da će Predsjedništvu BiH, koje donosi odluku o sudbini vojnih viškova, biti dostavljen precizan prijedlog o sudbini svakog oruđa koje se smatra viškom.

On smatra da je veoma teško govoriti o vrijednosti vojnih viškova i da će se Ministarstvo kod prijedloga o tome šta treba činiti s njima prvenstveno rukovoditi tehničkom ispravnošću zatečenog oružja.

U okviru reforme odbrane i redukcije kapaciteta Oružanih snaga viškom je proglašeno 95.000 komada malog i lakog naoružanja, 3.200 komada naoružanja velikog kalibra i 25.000 tona municije.

Viškom se smatra i 50 tenkova M84, pošto u sastav Oružanih snaga ostaje samo njih 16, i 100 oklopnih transportera, te najvjerovatnije i 19 aviona, s obzirom na izvjesnu odluku o ukidanju mlazne avijacije.

Dobojskim sporazumom između Savjeta ministara i vlada entiteta iz marta ove godine precizirano je da će viškove prodavati Ministarstvo odbrane, dok će se novac dijeliti na način da 20 odsto pripada državi, a 80 entitetu odakle sredstva potiču.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG