Dostupni linkovi

Povlačenje ruskim tempom


Povlačenje ruskih trupa
Povlačenje ruskih trupa

Mala kolona ruskih tenkova i oklopnih vozila napustila je gruzijski gradić Gori. Moskva kaže da je to obećano povlačenje ruskih trupa, dok Tibilisi to kretanje trupa smatra samo predstavom za javnost. Istovremeno, NATO upozorava da će zamrznuti uobičajene veze s Rusijom sve dok su ruske trupe u Gruziji.

RSE dopisnici na terenu vidjeli su kolonu ruskih borbenih vozila kako u srijedu, malo iza podne po lokalnom vremenu napušta Gori. Nekoliko oklopnih vozila, uključujući tenkove kretalo se prema Južnoj Osetiji, u području u kome su doskora vođene borbe. Tačka do koje se povlače, prema riječima visokog ruskog oficira je glavni grad Južne Osetije, a potom preko granice do ruskog grada Vladikavkaza.

Očigledno se rusko ministarstvo spoljnih poslova potrudilo da novinarima omogući pristup, da budu svjedoci povlačenja. Istovremeno je na brifingu u Moskvi general Anatoli Nogovitsin izjavio da će do povlačenja doći pod ruskim uslovima i tempom kojeg odredi Moskva:

"Najprije što se tiče samog procesa povlačenja trupa, ne radi se o izvlačenju trupa, već o vraćanju, kao što smo to već ranije naglasili i kako je to već rekao naš vrhovni komandant u razgovoru sa francuskim predsjednikom Sarkozijem. Ovo je terminologija koju smo utvrdili ranije, radi se o vraćanju na granicu Južne Osetije. Mi upravo izvodimo tu proceduru i ustupili smo javnosti i broj divizija koje se povlače. Što se tiče logističkih i drugih neborbenih jedinica, one će se duže zadržati i imaće humanitarne dužnosti.”

Ruske trupe su po dokumentu o prekidu vatre bile obavezne da 18. avgusta počnu povlačenje s ciljem da se okonča konflikt sa Gruzijom oko Južne Osetije, gruzijske regije koja uživa podršku Moskve.

Prethodnog dana gotovo da nije bilo znakova ruskog povlačenja, a današnje kretanje trupa kod Gorija gruzijski ministar unutrašnjih poslova ocijenio je kao “kreiranje privida o povlačenju”.

I dok su neke trupe zaista napuštale Gori, druge jedinice kretale su se u pravcu drugog gruzijskog grada, crnomorske luke Poti.

Novinari su vidjeli dvadesetak Gruzijaca, za koje se pretpostavlja da su rezervisti, kako zavezanih očiju ulaze u rusko oklopno vozilo.

Ministri zemalja članica NATO saveza na sastanku u Briselu su zaključili da ne mogu imati normalne odnose sa Rusijom sve dok se ruske trupe ne povuku iz Gruzije.

Ruski ministar inostranih poslova Sergei Lavrov odbacio je takav stav NATO saveza kao “neobjektivan” i “pristrasan”.

Uprkos oštrim riječima u osudi ruske vojne akcije u Gruziji, NATO nije predvidio nikakve specifične sankcije, kao ni korake na ubrzanom prijemu Gruzije u tu alijansu.

Video snimak razmjene zarobljenika

Ruske i gruzijske snage su obavile razmjenu zarobljenika 19. avgusta u selu Igoeti, 45 km udaljenom od Tibilisija. Gruzijska strana predala je 5 ruskih zarobljenika u zamjenu za 13 gruzijskih vojnika i dvoje civila.

Russia/Georgia/Prisoners Exchange
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

XS
SM
MD
LG