Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sakašvili potpisao primirje sa Rusijom


Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili potpisao je danas sporazum o primirju s Rusijomnakon sukoba oko gruzijske separatisticcke oblasti Južne Osetije. "Danas sam potpisao sporazum o primirju", rekao je Sakašvili ispred predsjedničke palate u Tbilisiju praćen američkom državnom skeretarkom Kondolizom Rajs. Gruzijski predsednik je rekao da su Rusi "varvari" koji su mesecima planirali invaziju i okupaciju Gruzije, ali i okrivio Zapad što nije dovoljno snažno reagovao na ranije ruske vojne poteze i zato što Gruziji nije odobreno članstvo u NATO.
Kondoliza Rajs je navela da je ruski predsjednik Dmitri Medvedev takodje potpisao sporazum i da ruske trupe sada moraju da napuste Gruziju kako je predvidjeno sporazumom postignutom uz posredovanje Francuske. "Naš najhitniji zadatak danas je trenutno i mirno povlačenje ruskih oružanih snaga i povratak tih snaga u Rusiju", rekla je Rajsova novinarima nakon razgovara sa Sakašvilijem. "Ruske snage treba hitno da napuste Gruziju", poručila je Rajsova,dodajući: "Nije ovo 1968". Navodeći da je Gruzija bila napadnuta, ona je ocijenila da je "ruski napad na Gruziji imao duboke implikacije i da će imati duboke implikacije po odnose (Rusije) sa susjedima i svijetom".
Državna sekretarka SAD je rekla da će komplikovanija pitanja poput statusa dve gruzijske separatističke oblasti, Abhazije i Južne Osetije, i ruskog pristustva u njima, biti kasnije raspravljana. Rajsova je kazala da je ključna stvar dovodjenje posmatrača koji treba da nadziru sporazum o prekidu vatre. Prema njenim riječima, finski šef diplomatije Aleksandar Stub, čija zemlja trenutnopredsjedava OEBS-om, dao je garancije da bi medjunarodni posmatrači mogli da stignu za nekoliko dana.
Ona je upozorila da humanitarna pomoć koja stiže u Gruziju ne smije biti ometana i dodala da će kada se stabilizuje bezbjednosna situacija u Gruziji odmah početi rekonstrukcija.
XS
SM
MD
LG