Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I Karadžićeva porodica pred optužnicom?


Karadžićeva kćerka Sonja i supruga Ljiljana su 30. jula preuzele lične dokumente koji su im bili oduzeti 9. januara ove godine, prema odluci visokog predstavnika, a u okviru mjera koje su preduzete radi suzbijanja mreže pomagača Radovanu Karadžiću dok je

Porodica optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića mogla bi se suočiti s krivičnim gonjenjem zbog pomaganja Karadžiću u izbjegavanju hapšenja tokom 11 godina skrivanja od Haškog tribunala.

"Oni su ostali predmetom domaćih ili lokalnih i unutrašnjih sankcija i istraga", izjavio je Agenciji Reuters zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian, zamjenik visokog predstavnika, koji nadzire provedbu bosanskog mirovnog procesa.

On je izjavio da oni nisu istraživani samo zato što se ispostavilo da su članovi porodice, "ali moraju biti istraživani jer su aktivni članovi mreže podrške i pomoći Radovanu Karadžiću".

Srbija je uhapsila Karadžića prošlog mjeseca u Beogradu i izručila ga Tribunalu UN-a u Hagu pod optužbama za genocid oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine i opsadu Sarajeva tokom koje je poginulo više od 14.000 ljudi.

Samo nekoliko sedmica prije Karadžićevog hapšenja njegova supruga i djeca izjavili su zvaničnicima da je on preminuo. Kasnije su istražitelji pronašli pisma Dragana Dabića - ime koje je Karadžić koristio dok je živio pod identitetom modernog iscjelitelja - u kući njegove supruge.

"Oni su dio mreže koja je predmetom aktuelne krivične istrage koja traje već godinama", izjavio je Gregorian, zamjenik visokog predstavnika. Američki diplomat je zadužen i za krivična pitanja unutar OHR-a.

"Kako je bilo moguće da su oni živjeli bez vidljivih sredstava podrške sve vrijeme kad su im pet godina zamrznuti bankovni računi?", upitao je on.

"Oni imaju višestruke izvore prihoda. Oni su se odmarali u Crnoj Gori, putovali u Beograd, kako? Bez novca. Bez posla. Oni nisu plaćali porez na prihod. Oni imaju gotovinu u kući, ali ne mogu objasniti kako su došli do nje", kazao je.

Gregorian je izjavio da ista mreža podrške za koju se pretpostavlja da djeluje Republici Srpskoj pomaže bivšem generalu bosanskih Srtba Ratku Mladiću, jedinom preostalom bjeguncu optuženom za genocid tokom rata u BiH 1992-95. godine.

"Karadžić, kako je i dokazano, a i Mladić, uvijek su bili u domašaju srbijanskih vlasti", kazao je.

"Mladić je vjerovatno najteža meta i mislim da će njegovo privođenje pravdi biti veoma teško. Zato bi moglo potrajati, sedmicu, mjesec, možda i godinu", izjavio je Gregorian.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG