Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moskva i Tbilisi pristali na primirje


Naoružani dobrovoljci Južne Osetije

Gruzija i Rusija prihvatile su u utorak mirovni plan Francuske koji poziva na trenutni prekid vatre. Obje strane prihvatile su glavne tačke plana: trenutni prekid vatre, povlačenje snaga iz dvije gruzijske odmetnute regije te slobodan pristup humanitarnih djelatnika.

Gruzijski predsjednik Mikhail Saakašhili je, međutim, rekao da ne može biti međunarodnih pregovora oko budućnosti Abhazije i Južne Osetije - dvije gruzijske pokrajine bliske Rusiji za koje Tbilisi kaže da nikada neće odustati od njih.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da bilo kakav sporazum mora priznati teritorijalni integritet Gruzije.

Još nije jasno jesu li okršaji u Gruziji prestali. Ruski predsjednik Medvedev izjavio je da je naredio prekid vojnih akcija čak i prije nego što je Gruzija pristala na primirje te dodao kako je Gruzija dovoljno kažnjena za prošlosedmični napad na Južnu Osetiju.

Gruzija tvrdi da je u sukobima poginulo 150 ljudi, a Rusija tvrdi da ih je poginulo najmanje 1.500. Broj žrtava ne može biti potvrđen iz nezavisnih izvora.

Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer izrazio je snažnu podršku Gruziji te je pozvao Rusiju da poštuje teritorijalni integritet bivše sovjetske republike.

Nakon sastanka s ambasadorima 26 zemalja članica u Bruxellesu, u utorak, Jaap de Hoop Scheffer je rekao da NATO osuđuje rusku "prekomjernu upotrebu sile" u Gruziji te je pozvao obje strane da se povuku na linije koje su držale prije izbijanja sukoba.

Šefovi diplomatija EU razmatraće danas u Bruxellesu simbolične mjere protiv Rusije, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog njene upotrebe sile u Gruziji, rekle su diplomate iz EU.
Oni su izjavili da će saslušati izvještaj francuskog ministra inozemnih poslova Bernara Kušnera, koji je u protekla dva dana boravio u Rusiji i Gruziji.
Ministri bi, takođe, mogli da razmotre ideju o slanju nenaoružanih posmatrača i mirotvoraca EU, koji bi nadgledali primirje.
Latvijski ministar inozemnih poslova Petras Vaitiekunas izjavio je za Rojters da će ministri razmatrati čitav niz mjera, uključujući i obustavu pomoći EU, otkazivanje razgovora o vizama i preispitivanje pregovora o novom partnerskom ugovoru sa Moskvom.
XS
SM
MD
LG