Dostupni linkovi

OI: Zanimljivosti


Djevojčica koja je stekla nacionalnu slavu pjevanjem na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu samo je pozirala, a glas pripada drugoj djevojčici koja nije tako "savršena" kao devetogodišnja Lin Mijaoke, saopštili su danas organizatori. Mijaoke je šarmirala svjetsku javnost izvodjenjem pjesme "Oda domovini", ali pjesmu je zapravo otpjevala Jang Peiji.

Muzički direktor ceremonije Čen Šigang izjavio je da je Lin nastupila jer je to bilo "u najboljem interesu zemlje", prenosi Bi-Bi-Si.Ova informacija objavljena je nakon što su se pojavile tvrdnje da su snimci vatrometa tokom ceremonije otvaranja Igara bili lažirani. Šigang je izjavio da je organizatorima bila potrebna djevojčica koja dobro izgleda i dobro pjeva, te da je Peiji imala savršen glas, ali ne i lice."Nakon nekoliko testova, odlučili smo da u direktnom prenosu prikažemo Lin Mijaoke, a da koristimo glas Jang Peiji. Razlog za to jeste što nam je interes naše zemlje prioritet", rekao je Šigang za pekinški radio.

Gledaoci širom svijeta vidjeli su snimke 29 pojedinačnih vatrometa širom Pekinga, ali su organizatori potvrdili da je taj prikaz snimljen prethodne večeri i da su neki stari snimci korišteni u prenosu usljed loše vidljivosti na veče otvaranja takmičenja
XS
SM
MD
LG