Dostupni linkovi

Invazija se nastavlja


Ruski predsjednik Dmitry Medvedev juče je u Moskvi nagovijestio da Rusija pojačava svoje vojne operacije u Gruziji. U međuvremenu, njegove trupe su nastavile napredovanje unutar ove nezavisne države te bombardovanje strateških ciljeva u ovoj zemlji, prenosi The Washington Post.

Bivši predsjednik Sovjetskog Saveza Gorbachev dao je analizu konflikta izmedu Gruzije i Rusije. On vidi početak krize veoma različito od toga kako je mi vidimo, ali se slaže da "neprijeteljstva moraju uskoro prestati". Ono što Gorbachev ne potvrđuje jeste da čitava odgovornost leži u rukama Medvedeva ili predsjednika Vlade Vladimira Putina, u zavisnosti ko je u stvari ima vlast.

Gruzijski predsjednik Mikheil Saakashvili je prihvatio francuski prijedlog prekida vatre. S druge strane, Rusija izgleda odlučna da svrgne s vlasti aktuelnu gruzijsku vladu koja ne želi da bude vazal i klima glavom ruskim imperijalističkim ambicijama.

"Rusija je izvršila invaziju na susjednu nezavisnu državu i prijeti demokratskoj vladi koju su njeni građani izabrali", izjavio je juče američki predsjednik George Bush. "Takva akcija je neprihvatljiva u 21. stoljeću".

Dobro rečeno, ali šta da se dalje radi? Naravno da podržavamo pojačane diplomatske napore, uključujući napore Francuske da se vrše pregovori o uspostavi mira. Zemlje na svakom kontinentu moraju dati doznanja da je invazija neprihvatljiv način ponašanja i da će Rusija imati dugoročne posljedice ukoliko nastavi sa okupacijom dijelova Gruzije, te mnogo veće posljedice ukoliko proširi svoju vojnu kampanju.

Planovi NATO-a za zajedničku odbranu članica, kao što su Estonija, Latvija, Litvanija i Poljska, moraju hitno biti unaprijeđeni; odluka da se Zimske olimpijske igre održe u ruskom gradu blizu granice sa Gruzijom trebala bi biti preispitana; zabrinutost Evrope o zavisnosti od ruske nafte i gasa bi trebale biti stvar prošlosti.

Ali, najvažnija stvar je da se jasno vidi šta se dešava. Kako se kriza produbljuje, u Washingtonu se mogu čuti uobičajeni pokušaji da se optuži žrtva, kao da je Gruzija zaslužila ovakvu sudbinu jer se njena izabrana vlada odlučila za prijateljske odnose sa Zapadom. Takode postoje pokušaji da se zabilježe domaći politički poeni.

Na sreću, oba predsjednička kandidata su se izdigla iznad takvih iskušenja i u svojim izjavama pokazali razumjevanje za trenutnu krizu. Juče je Senator John McCain osudio napade i rekao:

"Moramo podsjetiti ruske vođe da privilegije koje uživaju, jer su dio civiliziranog svijeta, zahtijevaju poštovanje vrijednosti, stabilnosti i mira tog svijeta."

Senator Barack Obama je istog dana rekao:

"Ne postoji opravdanost za takve napade. Ja sam dosljedno pozivao na produbljenje veza između Gruzije i transatlanskih institucija, te da ta država dobije Akcioni plan za članstvo u NATO-u, i mi moramo da nastavimo da produbljujemo ove odnose."

XS
SM
MD
LG