Dostupni linkovi

OI: Osam svjetskih rekorda u plivanju


Nakon što su u nedjelju srušena tri svjetska plivačka rekorda na OI u Pekingu, dan kasnije srušeno ih je čak pet. Nove svjetske rekorde postavili su Japanac Kosuke Kitajima na 100m prsno, Kirsty Coventry iz Zimbabvea na 100m leđno, američka muška štafeta na 4x100 slobodno, Eamon Sullivan na 100m slobodno kao prvi plivač australske štafete,te talijanka Federica Pellagrini na 200 metara slobodno.


Novo vrijeme svjetskog rekorda kojeg je postavila američka štafeta u sastavu Michael Phelps, Garrett Weber-Gale, Cullen Jones i Jason Lezak iznosi 3:08.24 i skoro je za četiri sekunde bolji od rekorda kojeg je postavila pričuvna postava američke štafete dan ranije u kvalifikacijama. Drugo mjesto pripalo je Francuzima sa samo osam stotinki zaostatka (3:08.32), no mogu se tješiti da su postavili novi europski rekord. Broncu su osvojili Australci. Zanimljivo je da je prvih pet štafeta bilo brže od starog svjetskog rekorda.
U istoj disciplini Eamon Sullivan je kao prvi plivač australske štafete srušio svjetski rekord na 100m slobodno plivajući 47.24 sekunde, čime je za 26 stotinki popravio rekord Alaina Bernarda.
Novim svjetskim rekordom 58,91 Japanski plivacc Kosuke Kitadzzima osvojio je u Pekingu zlatnu olimpijsku medalju u disciplini 100 metara prsno.
Talijanska plivačica Federica Pellegrini u ponedjeljak je u kvalifikacijama na 200m slobodno oborila svjetski rekord, plivajuæi 1:55.45. To je osmi svjetski plivački rekord
XS
SM
MD
LG