Dostupni linkovi

U planu formiranje evropske CIA-e


Šest zemalja Evropske unije iznijelo je prijedlog o tješnjoj integraciji policijskih snaga i obavještajnih službi Evropske unije, jačanjem malo poznatog tijela za razmjenu obavještajnih informacija - Zajedničkog centra za situacije sa sjedištem u Briselu.

Ovaj plan već nazivaju evropskom CIA po američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji - piše sarajevsko "Oslobođenje".
Vlade Francuske, Njemačke, Švedske, Portugala, Češke i Slovenije tvrde da bi ovo tijelo trebalo da ima mnogo veću ulogu i da koordiniše rad obavještajnih službi širom Evrope. Ono bi bilo zaduženo za čitavu mrežu antiterorističkih centara, koji bi imali pristup tajnim obavještajnim podacima iz svake od 27 zemalja EU.
Ova organizacija ustanovljena je devedesetih godina kako bi se spoljnopolitičkim komesarima EU obezbijedila analiza međunarodnih kriza. Nakon terorističkih napada od 11. septembra ova tajna organizacija se suočila sa narastanjem svoje uloge, uz usredsređivanje na borbu protiv terorizma i na bezbjednost.
Prema pisanju "Oslobođenja", u Velikoj Britaniji prisutne su bojazni zbog planova Brisela da formira evropsku CIA, koja bi Britance prinudila da sa drugima dijele svoje obavještajne i bezbjednosne tajne. Kritičari upozoravaju da bi to ugrozilo britansku nacionalnu bezbjednost, jer bi MI5 bila prinuđena da svoje obavještajne podatke unosi u zajednički "pul".
Francuska i Njemačka se, naprotiv, zalažu za razmjenjivanje tajnih bezbjednosnih informacija i za daleko veću integraciju nacionalnih policijskih snaga radi bolje borbe protiv terorizma.
Ovo je dovelo do toga da SAD prestane da dijeli važne bezbjednosne tajne sa Velikom Britanijom budući da EU ima veliki problem sa curenjem informacija.
Evroskeptična organizacija "Otvorena Evropa" smatra da bi svaka EU verzija bila manje efikasna i pouzdana od američke tajne službe i da bi ugrozila odnos Britanije sa SAD.
XS
SM
MD
LG