Dostupni linkovi

Hunta u Mauritaniji obećala što skorije predsedničke izbore.


Organizatori vojnog puča u Mauritaniji izjavili su da će održati "slobodne i transparentne" predsedničke izbore "u što je moguće kraćem vremenu".
Komandant predsedničke garde, Mohamed Kuld Abdelaziz, oformio je u sredu 11-člano veće koje bi vladalo tom islamskom republikom severozapadne Afrike nakon što je svrgnuo Mohameda Sidi Kud šejha Abdallahija, mauritanijskog prvog slobodno izabranog predsednika.
Puč je izazvao međunarodnu osudu i zahteve za Abdallahijev povratak na vlast, ali su brojni lokalni političari izrazili podršku prevratu.
Veće je takođe obećalo da će poštovati ugovore i ostale međunarodne sporazume koji obavezuju Mauritaniju, najnovijeg afričkog proizvođača nafte.
Vojnici su uhapsili Abdallahija, njegovog premijera i ministra unutrašnjih poslova nakon što je on pokušao smeniti Abdelaziza i ostale vodeće vojne zapovednike posle nekoliko sedmica tinjajućih politickih tenzija.
Abdallahi je pobedio na izborima prošle godine nakon puča iz 2005., koji je takođe pokrenuo Abdelaziz, a kojim je okončana decenija diktature.
XS
SM
MD
LG