Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grafiti u Poreču su provokacija, ocijenio Kajin


Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin ocijenio je danas da su grafiti neprimjerenog sadržaja ispisani u Poreču još jedna drska provokacija prema svim dobronamjernim ljudima tog dijela Istre.

Kajin je izrazio uvjerenje da će policija počinitelje tog vandalskog čina identificirati, a pravosuđe potom sankcionirati.

"Siguran sam da su u Poreču ove grafite ispisali oni isti koji su to radili i devedesetih godina kada su rušili partizanske spomenike, no tada se njima nije moglo ništa dogoditi jer su to činili pripadnici tadašnje Hrvatske vojske koje je štitila ondašnja vlast", kazao je Kajin na konferenciji za novinare, dodavši kako su počinitelji tada locirani, ali ne i sankcionirani.

Grafiti s napisima "Parenzo fašista", "Istra-Italija" "Parenzo je samo Italija" i kukasti križ ispisani su u Poreču u noći s petka na subotu.

Komentirajući svoj sukob s premijerom Ivom Sanaderom koji ga je nazvao "šampionom u glupostima", nakon što je ustvrdio kako upravo premijer stoji iza najave Thompsonova koncerta u Areni, Kajin je kazao kako "zbog toga nije ponosan te kako se tom titulom ne namjerava hvaliti".

"Ne znam zbog čega je premijer tako nervozan. Činjenica je da ja na Thompsonovim koncertima nisam nikada bio za razliku od mnogih članova Vlade", kazao je te dodao kako "nije dobro kada iz premijera 2008. progovara predstojnik Ureda predsjednika Tuđmana iz 1995."

Poklič "Za dom spremni", koji Thompson naziva povijesnim hrvatskim pokličem, zapravo je poklič vremena koje se ne smije ponoviti, jer on jest povijesni, ali jedne nepovijesne tvorevine koja je sebe nazivala Nezavisnom državom Hrvatskom, a koja je osramotila ime Hrvatske u tom nazivu, kazao je Kajin.

Govoreći o stanju u hrvatskoj brodogradnji, Kajin je ustvrdio kako bi bilo najbolje kada bi "Uljanik" bio strateški partner drugim hrvatskim brodogradilištima, poput slučaja s "Viktorom Lencem".

"Uljanik posluje s dobiti, nema problema s otplatom kredita, nema potrebe za državnim jamstvima i nema problema s narudžbama i bilo bi tragično nekomu pokloniti takav biser", poručio je Kajin, dodavši kako konačno treba shvatiti da nitko u EU nema novca za kupnju takvog "Uljanik", a darovati ga graničilo bi, kaže, s nacionalnom izdajom.

Kajin kaže kako IDS podupire Upravu "Uljanika" u cilju da se zaustavi ulazak bilo kojeg špekulativnog kapitala te da vlasništvo ostane u rukama države, mirovinskih fondova, malih dioničara i partnera koji su zainteresirani za opstanak "Uljanika"

XS
SM
MD
LG