Dostupni linkovi

Koridor Vc kroz BiH više od tri milijarde eura


Gradnja 330 kilometara autoceste na dijelu koridora V c koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu bit će skuplja nego što je prvobitno planirano i premašit će iznos od tri i pol milijarde eura, izjavio je ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Nail Šećkanović.

On je pojasnio kako će planirana cijena gradnje od oko šest i pol milijardi konvertibilnih maraka (oko tri milijarde i 300 milijuna eura) biti veća za oko deset posto zbog poskupljenja energenata i građevinskog materijala.

Vlasti u BiH taj problem planiraju rješiti pregovorima s međunarodnim financijskim institucijama kako bi dobile dodatna kreditna sredstva.

BiH autocestu na koridoru V c trenutačno gradi po dionicama i to isključivo na području Federacije BiH.

Za sada je izgrađeno 28 kilometara ceste između Sarajeva i Kaknja, što je stajalo 180 milijuna KM (92 milijuna eura).

Do kraja godine u promet će biti pušteno ukupno 37 kilometara suvremene autoceste na pravcu između Sarajeva i Zenice.

Ministar Šećkanović je za "Nezavisne novine" potvrdio kako bi do kraja godine moglo postati operativno oko 480 milijuna eura zajma koje planiraju odobriti Europska banka za obnovu u i razvoj (EBRD) i Investicijska banka.

S tim bi se novcima ušlo u gradnju novih 70 kilometara autoceste na pravcima od Sarajeva prema Mostaru te prema Zenici.

Iz ovih kredita gradilo bi se i 20 kilometara ceste od Počitelja do granice s Hrvatskom na jugu te 11 kilometara od sjeverene spojne točke koridora V c kod Svilaja.

Ministar Šećkanović je upozorio kako su sve ove dionice razmjerno jednostavne za gradnju te da i cijena nije pretjerana.

Najveći problem bit će gradnja autoceste između Sarajeva i Mostara gdje bi kilometar mogao stajati i do 20 milijuna KM (10,2 milijuna eura). Tako visoka cijena objašnjava se činjenicom da gotovo 70 posto trase mora biti izgrađeno na mostovima i vijaduktima.

Vlasti BiH sada tragaju za koncesionarom koji bi bio spreman graditi ovu skupu dionicu, a za uzvrat ubirati prihode s već otvorenih dionica autoceste.

"Negdje smo na polovini izbora koncesionara i imamo više od deset zaintereisranih tvrtki. Uskoro ćemo izabrati konzultanta i pripremiti poziv te pričekati konkretne ponude", kazao je federalni ministar i dodao da se izbor koncesionara ne može očekivati prije 2009. godine.

XS
SM
MD
LG