Dostupni linkovi

Holburk tražio zabranu SDS-a


Wolfgang Petritsch
Wolfgang Petritsch

Jedan od bivših visokih predstavnika u BiH Volfgang Petrič otkriva da je nekadašnji američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruk prije osam godina tražio od njega da zabrani rad Srpske demokratske stranke. Na taj način, tvrdi Petrič, Holbruk je želio pomoći Biljani Plavšić i Miloradu Dodiku.

Nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Volfgang Petrič potvrdio je da je 2000. godine odbio zahtev američkog izaslanika za Balkan Ričarda Holbruka da se zabrani Srpska demokratska stranka (SDS).
"Nazvao me Ričard Holbruk i predložio mi da zabranim SDS. Kazao sam mu da sam voljan zabraniti Srpsku radikalnu stranku, ali ne i SDS, jer ima snažnu podršku koja se manifestovala u demokratskom procesu", kazao je Petrič za sarajevski "Dnevni avaz".
On navodi da je Holbruka prvo pitao zašto to on nije uradio u Dejtonu, konstatujući da bi zabrana SDS pet godina posle potpisivanja mirovnog sporazuma bila besmislena.
Petrič je kazao da je Holbruku predložio drugačiju strategiju - da se SDS ne zabrani, već da se deluje tako da oslabi snaga te stranke, dodajući da su mu njegov naslednik Pedi Ešdaun, ali i vreme koje je usledilo, dali za pravo.
Nekadašnji visoki predstavnik u BiH precizirao je da je Holbrukov motiv bio da se zabranom SDS-a pomogne Biljani Plavšić i Miloradu Dodiku, koji su u to vreme bili opozicija SDS-u.

"Zalagao sam se za principijelna, a ne rešenja koja su se temeljila na ličnostima. Za mene je bilo bitno da ne saradjujem s osobama koje su uključene u ratne zločine, što je već bio problem kod Plavšićeve, dok Dodik nije imao tu vrstu hendikepa. No, za svakoga je važio isti princip - Dejton se mora poštovati. To je za Dodika nekada bio problem", naglasio je Petrič.
Navodeći da je američki zahtev bio da se SDS zabrani kako bi bile osigurane i ojačane snage u RS koje su kooperativne sa Zapadom, on je ocenio da bi takav čin pomogao SDS-u, pa i samom Radovanu Karadžiću.
"Njegova je stranka tada bila jaka. Zabranom biste sebi ukinuli mehanizam kontrole nad tom partijom. Da sam pristao na Holbrukov zahtev, SDS bi otišla u ilegalu. S tadašnjom podrškom koju je imala, situacija ne bi bila nimalo dobra", rekao je Petrič.
Ocenio je da je njegova odluka bila bolja, jer je SDS morala potpisati da će poštovati Dejton i u potpunosti saradjivati s Hagom, "iako je to bilo u suprotnosti sa svim njihovim principima".
XS
SM
MD
LG