Dostupni linkovi

Srbiji treba dati šansu


Božidar Đelić
Božidar Đelić

Hapšenje i izručenje Radovana Karadžića pokazalo je koliko su ozbiljne namjere nove srbijanske Vlade da ispuni međunarodne obaveze. Često se govorilo da riječi nisu važne već djela koja se očekuju od Srbije, napisao je u Božidar Đelić u Financial Timesu "Sada mi očekujemo jednako ponašanje od evropskih partnera", istaknuo je potpredsjednik Vlade Srbije.

Naglaske iz autorskog teksta Božidara Đelića priredila Mirjana Rakela.

Nedavne prijetnje smrću srbijanskom demokratskom vodstvu, nasilne ultranacionalističke demonstracije u Beogradu pokazuju sa kakvim će se velikim izazovima suočavati nova Vlada. Vladajuća koalicija predvođena predsjednikom Borisom Tadićem ustrajat će na reformskim zadacima, ali i Evropska unija mora biti svjesna da i Srbija od nje očekuje brze i poštene akcije, nikako privilegije, piše Đelić. Potpredsjednik Vlade Srbije ističe da Beograd očekuje da će nakon Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju brzo slijedi status kandidata, bezvizni režim u Schengenskoj zoni i poštivanje međunarodnog prava u odnosu na Kosovo.

Prvo, Srbija i ostatak regije moraju biti brže priključeni Uniji. Implementacija Sporazuma o stabilizaciji ovisi o predstojećem izvještaju haškog tužioca Serge Brammertza i to je vjerojatno jedini razlog zašto Brammertz stiže u Beograd krajem mjeseca. Status kandidata za Srbiju i vjerojatno ostale balkanske države mogao bi se postići do kraja francuskog predsjedanja Unijom ili kada predsjedavanje preuzme Češka. Kao dodatni dokaz naše odlučnosti da provodimo obveze je i odluka da vratimo ambasadore u države članice Unije koje su priznale jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, piše Đelić u Financial Timesu.


Drugo, bezvizni režim trebao bi postati stvarnost u idućih 12 mjeseci. Mi moramo uvjeriti naše građane da ih Zapad više neće ugrožavati.


Treće, naglašava Đelić, odnosi se na poštovanje međunarodnog prava i reda. Srbija to očekuje kada je u pitanju misija EULEX i uopće Kosovo. Započeli smo, piše potpredsjednik srbijanske Vlade, dijalog sa Misijom UN na Kosovu o rekonfiguraciji i nema trajnog rješenja bez Beograda. Đelić ističe da rasprava u septembru na Glavnoj skupštini UN, tijekom koje će biti tražen stav Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezevisnosti, bit će prvi korak na tom putu.

Mogli bi biti na početku jedinstvenog razdoblja stabilnosti Zapadnog Balkana, piše Božidar Đelić u Financial Timesu. Evropska unija može iskoristiti priliku i ojačati demokraciju i integrirati regiju, rješavajući upravo međunarodna pitanja.

Srbija je spremna dati ključni prilog miru i stabilnosti u regiji, samo joj treba dati šansu da to učini na temlju jasnih i poštenih pravila i od toga bi svi mogli imati koristi, zaključuje Božidar Đelić svoj autorski tekst u Financial Timesu.

XS
SM
MD
LG