Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Posljednji dan Rumunjskog servisa RSE


Antikomunističke demonstracije ispred Centralnog komiteta Komunističke partije u Bukureštu, 21. decembar 1989.

Prvi dan kolovoza je i posljednji dan emitiranja Rumunjskog servisa radija Slobodna Evropa. Gotovo 60 godina novinari ove redakcije obavještavali su svoju javnost o zbivanjima u toj zemlji, ali i izvan "željezne zavjese".

Najteži napadi na novinare ovog servisa događali su se u doba Nikolja Čaušeskog, ali i danas medijska slika Rumunjske koja je članica Evropske unije nije bez mrlje. Mirjana Rakela priredila je priču o ovom servisu.

Ovdje "Europa Libera". Tako je program počinjao gotovo šest desetljeća. Mnogi danas odrasli građani Rumunjske se sjećaju kako su im '60-tih godina prošloga stoljeća roditelji u kutu sobe slušali Radio Slobodna Evropa, prikriveni dekom, i u strahu da im tajne službe ne pokucaju na vrata. No, glad za informacijom i onim što se događa preko željezne ograde bila je veća od straha. Tako se polako shvaćalo da postoji i drugačija priča od ružičaste slike rumunjskog društva koja se servirala od škole preko medija.

Neke emisije poput "Metronoma" koji je uredjivao Cornel Ciriac postale su popularne i prije nego je novinar pobjegao iz Rumunjske 1969.

No, Ciriac je ubijen u martu 1975. na jednom parkingu u Munchenu. Iza ubojstva je stajala Securitate. Režim se bojao Ciriaca, jer njegova emisija nije bila samo o glazbi, već o slobodi, represiji, politici, diktaturi.

No, i diktaturi se primakao kraj. Kada je 17.decembra Čaušesku zapovjedio da se u Temišvaru puca na demonstrante, snimka Radija Slobodna Evropa obišla je svijet, ali i pojačala otpor protiv diktatora u samoj Rumunjskoj.

Pet dana kasnije Europa Libera je objavila: "Nikolaj Čaušesku je svrgnut, viđen je oko podneva kako pokušava pobjeći helikopterom. Stotine tisuća ljudi je uzvikivalo - ne dopustite da diktatori pobjegnu, mora im se suditi" prenjela je mirnim i dostojanstvenim glasom urednica vijesti Luiza Cunea.

To je bio kraj jedne od najzloglasnijih diktatura 20. stojeća.

Dva desetljeća nakon sudbonosnih dogadjaja, prestaje emitiranje jednog kultnog radija. Za mnoge prerano, za mnoge je to odavno trebalo učiniti. No, brojne generacije Rumunja i dalje će sa sjetom, ali i ponosom pamtiti – "Ovdje Europa Libera"!

XS
SM
MD
LG