Dostupni linkovi

Erdogan pozdravio odluku Ustavnog suda


Turski premijer Redžep Erdogan pozdravio je odluku Ustavnog suda da ne zabrani njegovu proislamističku Partiju pravde i razvoja (AKP).
On je ocenio da je Turska pretrpela "ozbiljan gubitak vremena i energije" zbog ovog slučaja, ali da je tom presudom uklonjena nesigurnost sa kojom se zemlja suočavala u prethodnom periodu.
Ustavni sud Turske novčano je kaznio vladajuću partiju, koja je optužena da podriva sekularni sistem u zemlji, ali joj nije zabranio rad.
Erdogan je rekao da će njegova partija, kojoj je pretila zabrana zbog optužbi da pokušava da uvede islamsku vladavinu u toj pretežno muslimanskoj, ali sekularnoj državi, nastaviti da podržava sekularne vrednosti.
Evropska unija i Savet Evrope pozdravili su odluku Ustavnog suda Turske, ocenivši da će to doprineti političkoj stabilnosti u Turskoj.
Moderna turska republika osnovana je 1923. kao sekularna država. Od 60-ih godina prošlog veka, 20 partija, uglavnom pro-islamističkih ili pro-kurdskih, zabranjeno je zato što su navodno predstavljale pretnju sekularnim principima.
XS
SM
MD
LG