Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Estradni pristup Karadžićevom (ne)djelu


U uvodnom komentaru najnovijeg "Glasa Koncila" ocijenjeno je kako bi se moglo dogoditi da, pretvarajući zločinca Radovana Karadžića u estradnu zvijezdu, povijest ratnoga zločina i tog zločinca otmu svi oni koji izbjegavaju propitivati pravo stanje stvari.

"Ratni zločinac Radovan Karadžić je uhićen, što je, kako je za talijanski dnevnik 'Il Messaggero' rekao vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, čin pravde, naspram tolikih nevinih koji su ubijeni. Više stotina tisuća ljudi na ovaj su ili onaj način bili njegove žrtve i očekuju pravdu, a mnogo je onih koji istinu o sudbini svojih najmilijih vjerojatno nikada neće ni saznati", ističe se u uvodnom komentaru najnovijeg broja "Glasa Koncila" s nadnevkom od 3. kolovoza.

"Hrvatski javni prostor nakon Karadžićeva uhićenja tek se sporadično bavio ozbiljnim analizama, zahtjevima žrtava i njihovim svjedočanstvima, a rijetki su pokušavali procijeniti što će taj događaj značiti za Srbiju, hoće li njegovo uhićenje konačno dovesti do pravednijih odnosa u BiH i hoće li se ukinuti Republika Srpska, tvorevina stvorena na zločinima onih koje je on vodio. Tako se, iz dana u dan, sve više pred očima javnosti nije pojavljivao (zasad neosuđeni) ratni zločinac, nego - 'starac i more'. Pojavio se, zapravo, mit, samo ovaj put osuvremenjen. Kao da je Karadžić došao izravno iz Hollywooda i njegove filmske produkcije, te se u medijima bešćutnog ratnog zločinca pretvorilo u dobroćudnog 'alternativca'", ističe se u komentaru.

"Nažalost, strukturu mita na najporazniji način hrvatska javnost ovih dana otkriva u - medijski stvorenoj '(ne)kulturi svakidašnjice'. Zapravo, u izobličavanju, svojevrsnoj estardizaciji mita jer se o ratnome zločincu Karadžiću stvara (anti)mit. Tako taj mit, kako bi rekao Roland Barthes, 'stvarima otima njihovu povijest te izbjegava propitivati stanja stvari'. Moglo bi se dogoditi da povijest ratnoga zločina i zločinca neozbiljnim pristupom žrtvama ratnih zločina otmu svi oni koji izbjegavaju propitivati pravo 'stanje stvari' pretvarajući Karadžića u 'estradnu zvijezdu'", smatra uvodničar.

Kad se čitaju tekstovi o Karadžiću, puni najrazličitijih detalja o njegovoj "transformaciji od zločinca do alternativca", čitatelje - kao u romanima - kao da se želi "odvesti izvan vremena" u kojemu su se zločini događali, a uloga se tih tekstova približava ulozi (nove) mitologije - virtualne stvarnosti koju nameću masovni mediji. No, ima li ikoga tko će čitatelje upozoriti da čitajući "(anti)mitske priče" o Karadžiću izlaze iz povijesnoga i osobnoga vremena te uranjaju u neko čudno, a izvanpovijesno vrijeme. Da mit o Karadžiću nije poput pravoga mita koji otkriva, već je to mit koji zamagljuje istinu, ističe se u komentaru "Glasa Koncila".

XS
SM
MD
LG