Dostupni linkovi

Vijeće Evrope partner Sarajevo film festivala


Prvi put, Vijeće Evrope je postalo partner Sarajevo film festivala i sponzor nagrade "Srce Sarajeva" za najbolji igrani film, saopćeno je u četvrtak iz Vijeća Evrope.
Ovogodišnji festival održava se od 15. do 23. augusta.
Vijeće Evrope, 47-člana organizacija koja štiti ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava, jedinstveni je forum za izražavanje briga, nada i aspiracija svih 800 miliona Evropljana. Oformljena u 1949., kontinentalna prva i najveća politička organizacija, kroz svoj rad zasnovan na saradnji među vladama, nastoji promovirati i provoditi suštinske evropske vrijednosti koje čine temelj tolerantnog i civiliziranog društva, i neophodne su za evropsku stabilnost, ekonomski rast i društvenu koheziju, navodi se u saopćenju.
Vijeće Evrope radi kroz svoje pravne tekstove, preporuke i druge forme pomoći svojim zemljama članicama, ali također kroz promoviranje različitosti i saradnje na polju kulture. Mnoge je godine Vijeće Evrope pružalo podršku brojnim aktivnostima na polju kinematografije i promoviranju uloge filma u stvaranju pozitivnog uticaja na društvenu svijest, širenju ideja tolerancije i kulturne razmjene, navodi se u saopćenju.
Od 1988., Evropski fond podrške za koprodukciju i distribuciju kreativnih kinematografija i audiovizuelnih radova, ili Euroimages, radi unutar Vijeća Evrope na promociji evropske filmske industrije ohrabrivanjem produkcije i distribucije filmova i jačanjem saradnje između filmskih profesionalaca.
Od 2005., Bosna i Hercergovina također je članica Euroimagesa. S obzirom na veoma aktivnu ulogu u jugoistiočnoj Evropi, Vijeće Evrope smatra Sarajevo film festival tačkom okupljanja regionalne filmske industrije i prirodnim izborom za promoviranje svojih aktivnosti, priznajući obostrane ciljeve obrazovanja ljudi kroz film, podrške umjetničkoj kreaciji i slobodi izražavanja kroz stvaranje filmova i promoviranje vrijednosti kulturnih različitosti i obostranog poštovanja, saopćeno je u četvrtak iz Vijeća Evrope.
XS
SM
MD
LG