Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbijanski ministar - crnogorski državljanin


Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović potvrdio je danas da je novi srpski ministar vjera Bogoljub Šijaković državljanin Crne Gore. On je novinarima objasnio da crnogorsko ministarstvo nema mogućnosti da za svakog gradjanina provjerava da li je državljanin i neke druge države, a da se "državljanstvo može oduzeti samo na osnovu nekog relevantnog dokumenta".
"Državljanstvo nekome možemo uzeti samo na osnovu zvaničnog dokumenta koji potvrðuje da je taj graðanin državljanin i druge države", kazao je Kalamperoviæ.
On je dodao da će MUP, ako doðe do tog dokumenta na bilo koji način, preduzeti zakonske mjere i ukazao da Srbija, po zakonu, nije obavezna da obavještava druge države o tome kome daje državljanstvo, isto kao što je slučaj i sa Hrvatskom. Kalamperoviæ je rekao da æe sve biti jasnije poslije 22. oktobra kada ističe dogovoreni rok za potpisivanje Sporazuma o dvojnom državljanstvu izmeðu Crne Gore i susjednih država.
On je rekao da je MUP pripremio radnu verziju sporazuma o dvojnom državljanstvu i najavio da æe taj dokument proslijediti kolegama iz zemalja iz okruženja.
Kalamperoviæ je kazao da je obavijestio ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivicu Dačića da će dobiti inicijativu Crne Gore.
Demokratska stranka koja je kandidirala Šijakoviæa za ministra vjera, saopæila je ranije da on ima i državljanstvo Srbije. Portparol DS-a Jelena Trivan kazala je da je Šijakoviæ dobio državljanstvo Srbije, čime je ispunio zakonske uvjete da bude ministar.
Crnogorska partija u Srbiji pozvala je vlast u Podgorici da Šijakoviæa liši crnogorskog državljanstva.

XS
SM
MD
LG