Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Politika "štapa" daje rezultate?


Nakon Karadžićevog hapšenja, u javnosti su se mogle čuti pretpostavke da će put Srbije ka Evropskoj uniji biti olakšan. Međutim, postavlja se pitanje da li će isporučivanje najtraženijeg haškog optuženika uticati na proces evrointegracija ostalih zemalja u regionu. Stručnjaci su uvjereni u pozitivne efekte.

„Hapšenje Radovana Karadžića predstavlja veliki korak naprijed i za Srbiju i za čitav region“, kaže Petar Đukanović, generalni sekretar crnogorskog ogranka Međunarodne organizacije Mladi federalisti Evrope, koji smatra da će upravo ovaj događaj promijeniti evropsku percepciju prema regionu i povećati vjeru Evropske unije u zemlje zapadnog Balkana da su zaista spremne da sprovedu reforme i integrišu se u Evropsku uniju:

„Ovaj događaj je značajan za čitav region jer doprinosi rješavanju pitanja pravde i pomirenja na zapadnom Balkanu, koji je jedan od osnovnih preduslova regionalne saradnje, a regionalna saradnja znamo da je jedna od preduslova samog napretka ka Evropskoj uniji. Ne smije se izgubiti iz vida stav Evropske unije sa kojim mi se čini sigurno neće biti u ovom slučaju olabavljen, a odnosi se na to da Evropska unija će insistirati na tome da se zemlje zapadnog Balkana integrišu u Evropsku uniju onda kada se na pravi način na osnovu vlastitih postignuća i zasluga.“

„Ukoliko se ostvari najavljena dinamika kretanja Srbije ka Evropskoj uniji to će se svakako pozitivno odraziti i na ostale zemlje regiona“, kaže Dragiša Janjušević, direktor Centra za političku edukaciji i istraživanja iz Nikšića:

„Ako se ispoštuje ono što se dogovorilo, ako se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju krene u svoju realizaciju i ako Sporazum o trgovini krene sa svojom realizacijom mislim da ćemo tada imati veliki i podsticaj i pozitivan signal za čitav region. Ukoliko se dalje nastavi sa pritiskanjima vezano za Haški tribunal, a vezano za konfiguraciju misije EULEX na Kosovu, mislim da ćemo imati jednu situaciju gdje će region biti u nekoj vrsti poluprotektorata, da se malo grublje ne izrazim, ali mislim da ćemo tada imati jako lošu situaciju za čitav region.“

U međuvremenu, u javnosti su se mogle čuti ocjene da hapšenje Radovana Karadžića ustvari predstavlja dokaz da politika štapa daje pozitivne efekte, te da bi s toga trebalo pojačati pritisak. Janjušević smatra da Balkan, od Evropske unije koja se trenutno nalazi u krizi zbog irskog odbacivanja Lisabonskog ugovora, ne bi trebalo previše da očekuje političku šargarepu:

„Mislim da je ta varijanta „štapa“ izvjesnija nego ova druga iz prostog razloga što Evropska unija, to nije nama vidljivo iz ove perspektive jer nijesmo članica Evropske unije, zaista u nekoj vrsti krize, i kako kaže predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Elmar Brok, Evropska unija sa nalazi pred periodom konsolidacije. U tom periodu se zaista ne može očekivati neka krajnje afirmativna politika prema zemljama Balkana.“

Petar Đukanović smatra da je Srbija, vjerovatno kao najveća i do sada imala blaži tretman Evropske unije od ostalih zemalja regiona i ne očekuje da će se pritisci pojačati:

„Mislim da će ovaj postupak Srbije imati pozitivne rezultate i mislim da su i do sada evropske strukture malo više bile naklonjene ustvari Srbiji jer ipak je smatraju kao ključnim činiocem procesa reformi čitavog zapadnog Balkana. U svakom slučaju mislim da će imati samo pozitivne posljedice.“

Danas nije bilo moguće saznati procjene nadležnih državnih organa u vezi ovog pitanja.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG