Dostupni linkovi

S.Koreja i ASEAN potpisali Sporazum o nenapadanju


Sjeverna Koreja u četvrtak je u Singapuru, u sklopu regionalnog foruma posvećenog sigurnosti u Aziji (ARF), potpisala sporazum o nenapadanju sa Savezom zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), javljaju agencije.

Sporazum su potpisali ministri vanjskih poslova deset zemalja ASEAN-a i Sjeverne Koreje. Sporazum određuje da svaka zemlja potpisnica mora pokušati riješiti spor "mirnim putem" i "odustati od prijetnji i uporabe sile".

Na Forumu se od Sjeverne Koreje tražila i puna denuklearizacija a sjevernokorejski ministar Pak Ui-chun svojim je kolegama zajamčio spremnost Pyongyanga da ispune obveze iz sporazuma od 2005. koji predviđa demobilizaciju sjevernokorejskog nuklearnog programa sve dok i druge strane ispunjavaju svoje obveze.

Ministri su glede spornog sjevernokorejskog nuklearnog programa također istaknuli važnost brze uspostave učinkovitog "mehanizma verifikacije u kojem bi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) igrala vodeću ulogu".

Državna tajnica Sjedinjenih Država Condoleezza Rice u srijedu je rekla da je Sjeverna Koreja ostavila još mnogo neodgovorenih pitanja, posebice glede sumnji SAD-a oko sjevernokorejskog programa obogaćivanja urana.

XS
SM
MD
LG