Dostupni linkovi

Terorist Bušić stiže u Hrvatsku


Hrvatski emigrant, osudjen za terorizam, Zvonko Bušić, koji je početkom julapomilovan nakon 32 godine provedene u američkim zatvorima, dolazi u četvrtak navečer u Hrvatsku. .

On je u nedjelju prebačen pod nadležnost Imigracijske i carinske službe (ICE) radi deportacije u Hrvatsku iz federalnog zatvora Terre Haute u Indiani gdje je služio kaznu doživotnog zatvora.

Skupina hrvatskih političkih aktivista predvođenih Zvonkom Bušićem, Imoćaninom poznatom po nadimku Taik, 10. septembra 1976. otela je putnički avionBoeing 727 TWA 355 na letu od New Yorka do Chicaga, sa 76 putnika, s namjerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom, u kojima se objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji i poziva na neovisnost Hrvatske.

Avion je sletio u Pariz gdje su se otmičari predali nakon što su na njihov zahtjev ti proglasi objavljeni u američkom tisku. Oni su prije otmice u jednome pretincu njujorške podzemne željeznice ostavili bombu, a preko pilota proslijedili informacije o njoj. Ipak, prilikom deaktiviranja te bombe ubijen je američki policajac Brian J. Murray.

Godine 1977. Zvonko Bušić osuđen je na doživotni zatvor s pravom na traženje pomilovanja nakon 30 godina. Godine 2006., nakon isteka 30 godina, komisija za pomilovanja odbila je njegov zahtjev i vraćen je u zatvor.

Ove ga je godine četveročlana komisija jednoglasno odlučila pomilovati.

XS
SM
MD
LG