Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rice ponovila zahtjeve Sjevernoj Koreji


Američka državna tajnica Condoleezza Rice zatražila je od Sjeverne Koreje da prihvati uslove za verifikaciju programa denuklearizacije nakon što su dvije zemlje u srijedu prekinule četverogodišnju stanku u razgovorima na nivou vlada.
Rice je poručila sjevernokorejskom ministru vanjskih poslova Paku Ui Chunu da njegova zemlja mora djelovati brzo da dokaže da je govorila istinu o svojim ranijim atomskim aktivnostima ako želi poboljšati odnose sa Sjedinjenim Državama, svojim najbližim susjedima i okončati medjunarodnu izolaciju.
"Nismo išli u konkretne vremenske okvire, ali je duh razgovora bio dobar jer ljudi vjeruju da smo ostvarili napredak", izjavila je ona novinarima na marginama sastanka azijskog sigurnosnog foruma u Singapuru.
"Takodjer postoji osjećaj hitnosti oko kretanja naprijed i osjećaj da ne možemo sebi priuštiti drugu pauzu", izjavila je Rice o svojim razgovorima s Pakom i ministrima vanjskih poslova ostale četiri ostale zemlje - Kine, Japana, Rusije i Južne Koreje - umiješane u napore.
Rice je izjavila da "nije bilo iznenaðenja" na skupu, koji je okarakterisan kao neformalan, i složila se sa svojim kolegama da je svih šest strana u razgovorima potvrdilo svoje obavezivanje na krajnji cilj - denuklearizaciju Sjeverne Koreje.
XS
SM
MD
LG