Dostupni linkovi

Rice ponovila zahtjeve Sjevernoj Koreji


Američka državna tajnica Condoleezza Rice zatražila je od Sjeverne Koreje da prihvati uslove za verifikaciju programa denuklearizacije nakon što su dvije zemlje u srijedu prekinule četverogodišnju stanku u razgovorima na nivou vlada.
Rice je poručila sjevernokorejskom ministru vanjskih poslova Paku Ui Chunu da njegova zemlja mora djelovati brzo da dokaže da je govorila istinu o svojim ranijim atomskim aktivnostima ako želi poboljšati odnose sa Sjedinjenim Državama, svojim najbližim susjedima i okončati medjunarodnu izolaciju.
"Nismo išli u konkretne vremenske okvire, ali je duh razgovora bio dobar jer ljudi vjeruju da smo ostvarili napredak", izjavila je ona novinarima na marginama sastanka azijskog sigurnosnog foruma u Singapuru.
"Takodjer postoji osjećaj hitnosti oko kretanja naprijed i osjećaj da ne možemo sebi priuštiti drugu pauzu", izjavila je Rice o svojim razgovorima s Pakom i ministrima vanjskih poslova ostale četiri ostale zemlje - Kine, Japana, Rusije i Južne Koreje - umiješane u napore.
Rice je izjavila da "nije bilo iznenaðenja" na skupu, koji je okarakterisan kao neformalan, i složila se sa svojim kolegama da je svih šest strana u razgovorima potvrdilo svoje obavezivanje na krajnji cilj - denuklearizaciju Sjeverne Koreje.
XS
SM
MD
LG