Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH i Hrvatska potpisale Protokol o razmjeni iskustava za EU


Hrvatska ministrica pravosuđa Ana Lovrin i ministar pravde BiH Bariša Čolak u srijedu su u Sarajevu potpisali Protokol o suradnji dvaju ministarstava kojim je predviđena razmjena pravnih iskustava u euroatlantskim integracijama.

"Tema ovog protokola je usklađivanje domaćeg zakonodavstva s međunarodnim pravnim standardima. Republika Hrvatska, koja ima status kandidata za članstvo u Europsku uniju, u tom je pogledu već stekla iskustva koja mogu pomoći i Bosni i Hercegovini", rekla je ministrica Lovrin. Po njenim riječima, ovaj će Protokol pridonijeti učinkovitijem radu dvaju ministarstava, a zatim i pravosudnih tijela dvaju zemalja, jer ova dva ministarstva osiguravaju uvjete za što kvalitetniji rad neovisnog sudstva i državnog odvjetništva.

Ministrica Lovrin je kazala kako je Republika Hrvatska spremna pomoći BiH u educiranju državnih dužnosnika. Ona je podsjetila da između Hrvatske i BiH od ranije već postoji sporazum o pružanju pomoći u građanskim pravima. "Obzirom na veliki broj državljana BiH koji žive na području Hrvatske i obrnuto, danas potpisanim Protokolom osnažit ćemo i pojednostavniti suradnju uspostavljenu ranijim sporazumom", kazala je ministrica Lovrin.

XS
SM
MD
LG