Dostupni linkovi

Zapad o hapšenju haškog begunca


William Montgomery, bivši američki ambasador u Hrvatskoj i Srbiji
William Montgomery, bivši američki ambasador u Hrvatskoj i Srbiji

Hapšenje Radovana Karadžića pozdravila je i američka vlada. Gospođa Rajan Haris, isped ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, za Radio Slobodna Evropa izjavila je sledeće:

“Čestitamo Vladi Srbije na ovoj akciji, a želeli bismo da zahvalimo i ljudima koji su učestvovali u njoj na profesionalnosti i hrabrosti. Smatramo da je hapšenje Karadžića važna demonstracija odlučnosti Vlade Srbije da ostvari punu saradnju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Takođe mislimo da je trenutak hapšenja zaista bio adekvatno odabran – naime, nekoliko dana nakon komemoracije žrtava srebreničkog masakra. Činjenica da se ovo hapšenje dogodilo tako brzo nakon formiranja nove vlade govori da je nova srpska vlada zaista rešila da završi saradnju sa Haškim tribunalom."

Čestitke srpskoj vladi za hapšenje Radovana Karadžića stigle su i od Doris Pack, predsedavajuće delegacije za jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu:

“Ovo je divan dan za međunarodnu zajednicu, za Srbiju i za veliki deo Bosne, pre svih za ljude koji su pod njegovom vladavinom patili. Svi smo srećni što se ovim završava još jedan odeljak koji Srbiju deli od potpunog ispunjenja haških uslova. Još uvek se, doduše, krije Karadžićev prijatelj Mladić, ali mislim da nakon ovoga nećemo još dugo čekati ni na njegovo hapšenje. Zaista me je ova vest obradovala i zahvalna sam što je nova srpska vlada ovo ostvarila.”

Upitana hoće li sad biti lakše uhapsiti i Mladića, Doris Pack je odgovorila:

“Da, mislim da je ovo početak kraja obojici te gospode. Nadam se, zaista imam taj optimizam, da će i Mladić biti uskoro prebačen u Hag, ne bi li, konačno, na Balkanu, počelo istinsko pomirenje i kako bi se Srbija, konačno, krupnijim i bržnim koracima približavala Evropskoj uniji. Ali, do toga će doći kad i Mladić bude isporučen. Mislim, ipak, da činjenica da je Karadžić uhapšen u Beogradu pokazuje da postoji volja za punu saradnju. To je veoma dobar znak kako za Srbiju tako i za međunarodnu zajednicu.”

Evo kako je iznenadno hapšenje Karadžića prokomentarisao William Montgomery, bivši američki ambasador u Hrvatskoj i Srbiji.

Prilično mi je zabavno što je ministar unutrašnjih poslova i lider Socijalističke partije požurio da kaže da hapšenje nema veze sa njima. Interesantno je i iznenađenje je da je prvo uhapšen Karadžić a ne Mladić zato što smo svi mislili da će biti teže pronaći Karadžića nego Mladića...

“Imajući u vidu brzinu hapšenja nakon formiranja nove vlade, mora da su već neko vreme pre toga postojale informacije o njegovom kretanju. Verovatno nije slučajnost što je uhapšen tik pre sastanka šefova diplomatija Evropske unije u Briselu na kojem će biti reči o odnosima Srbije sa Unijom. To je pobeda i onih u Evropskoj uniji koji su zagovarali agresivniji pristup u podršci Srbije u njenim evrointegracijama, onih koji su podržavali potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bez prethodnog uslovljavanja Hagom. Pokazuje se da je to bio dobro odabran pristup. Prilično mi je zabavno što je ministar unutrašnjih poslova i lider Socijalističke partije požurio da kaže da hapšenje nema veze sa njima. Interesantno je i iznenađenje je da je prvo uhapšen Karadžić a ne Mladić zato što smo svi mislili da će biti teže pronaći Karadžića nego Mladića.”

Bivši američki ambasador u Srbiji ne uzima baš zdravo za gotovo zvanične informacije o tajmingu i lokaciji Karadžićevog hapšenja, dodajući da se može desiti da štošta nikad i ne saznamo do kraja.

“Ono što je za mene najintrigantnije, što možda neće ni biti otkriveno do detalja, jeste gde i kako je Karadžić zaista bio uhapšen, kako su saznali gde se nalazi i kako je toliko dugo izmicao hapšenju, gde se sve krio i ko mu je pomagao.”

Bivši vojni komandant Radovana Karadžića neće sada imati ni sekund mira, kaže Montgomery.

“Da sam ja sada Ratko Mladić, bio bih veoma nervozan, ne bi mirno spavao noću. Interesantno će biti posmatrati i srpsku reakciju na hapšenje. Moja pretpostavka je da će ona biti prilično mlaka, što će ohrabriti vlasti da još odlučnije krenu za Mladićem”.

XS
SM
MD
LG