Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD pozdravile hapšenje Karadžića


Bijela kuća je pozdravila noćas hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba i optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića, ocjenjujući da je to "važna demonstracija odlučnosti Vlade Srbije da sarađuje s Haškim tribunalom (ICTY)".
"Trenutak hapšenja, samo nekoliko dana poslije komemoracije koja je priređena za oko 8.000 bošnjačkih žrtva genocida u Srebrenici, posebno je prigodan, jer ne postoji bolji način da se odužite žrtvama rata od privođenja pravdi počinilaca (zločina)", saopćila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino .
James O'Brian, bivši specijalni izaslanik američkog predsjednika Billa Clinton za Balkan, rekao je da je hapšenje Karadžića znak "da se možete kriti, ali ne možete vječno bježiti". "Za Srbiju je ovo veoma pozitivan znak. Ako ga prebaci u Haag, to će biti novi značajan korak koji je Srbija preduzela u prethodnih nekoliko mjeseci kako bi demonstrirala svoju želju da se pridruži Zapadu", rekao je O'Brien i dodao da "porodice žrtava zaslužuju da vide Karadžić na suđenju" u Hagu.
On je kazao da je Srbija nakon izbora "ponovo pokazala pravac u kom želi ići".
XS
SM
MD
LG