Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijesti

Granični policajci u Srbiji poništavaju kosovske pečate u pasošima

Strani državljani kojima je u pasoše udaren pečet s napisom "Republika Kosovo" moći će ući u Srbiju tek nakon što im srbijanski policajci ponište taj pečat i umjesto njega udare granični pečat Republike Srbije, odlučila je danas Vlada Srbije.

Pogledajte najnovije vesti dana

Kuvajt posle Igoa cenzurisao i Dostojevskog

Fjodor Dostojevski

Kuvajtske vlasti su na književnom festivalu koji danas počinje u toj zemlji cenzurisale skoro hiljadu knjiga, među kojima je i klasik Fjodora Dostojevskog "Braća Karamazovi", naveli su organizatori.

Direktor Kuvajtskog međunarodnog književnog festivala Saad al-Anzi rekao je da je ministarstvo informisanja zabranilo 948 naslova.

Prema njegovim rečima, među zabranjenim delima su i "Braća Karamazovi", delo Dostojevskog iz 1880, u kom se prikazuje Rusija iz 19. veka, i postavljaju pitanja o moralu, slobodnoj volji i postojanju boga.

Dostojevski se tako pridružio sve dužem spisku pisaca čija dela su zabranjena u Kuvajtu, zemlji koja važi za umerenu u Persijskom zalivu, ali u kojoj je konzervativna struja sve jača u političkom i društvenom životu, podseća AFP.

Ministarstvo informisanja je u poslednjih pet godina zabranilo više od 4.000 knjiga, među kojima su i "Zvonar Bogorodičine crkve" Viktora Igoa i "Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa.

Sve knjige koje će biti izložene na festivalu je unapred pregledala cenzorska komisija, kako predviđa kuvajtski zakon.

Ta komisija je odgovorna ministarstvu informisanja a radi po osnovu zakona o "medijima i izdavaštvu" iz 2006, koji predviđa kazne za izdavače knjiga i medije.

Na meti zakona su vređanje islama i pravosuđa, pretnje nacionalnoj bezbednosti, "pozivanje na nered" i "nemoralni" akti.

Aktivisti su u septembru dva puta protestovali na ulicama protiv sve veće cenzure.

Kuvajt je od sedamdesetih do devedesetih godina bio izdavački centar, s kulturnim magazinom "al-Arabi", mnogo čitanim u arapskim zemljama i nizom knjiga popularne nauke, beletristike i drugog.

Međutim, poslednjih godina u Donjem domu kuvajtskog parlamenta, jedinom u regionu koji se bira opštim glasanjem, uglavnom dominiraju konzervativci i izabrani predstavnici plemena.

Mej: Dogovor o Bregzitu je korak napred

Britanska ministarka Tereza Mej izjavila je danas da predlog dogovora o razlazu s Evropskom unijom približava njenu vladu ispunjenju onoga što je britanski narod tražio na referendumu o Bregzitu.

Mej je poslanicima rekla da dogovor koji su juče postigli pregovarači Londona i Brisela posle višemesečnih natezanja znači da će Velika Britanija "vratiti kontrolu" nad svojim zakonima i granicama "dok štiti radna mesta, bezbednost i integritet" zemlje.

Britanska vlada danas ima specijalni sednicu na kojoj će ministri razmotriti da li da podrže dogovor.

Pristalice Bregzita već kritikuju predlog, navodeći da će tim dogovorom Velika Britanija ostati vezana za EU i posle izlaska i da neće moći da vodi nezavisnu trgovinsku politiku.

Mej je rekla da će kabinet odlučiti šta da radi u "nacionalnom interesu", preneo je Asošiejtid pres.

Pristalice Mej tvrde da je dogovor najbolja ponuda i da je alternativa haotičan Bregzit "bez dogovora" koji će omesti svakodnevni život i privredu, a možda i dovesti do vanrednih izbora posle kojih bi na vlast mogli doći laburisti.

Ako vlada odobri predlog, dogovor ide na odobrenje na samit EU za nekoliko nedelja.

Posle toga Mej mora da dobije podršku parlamenta, što nije lak zadatak pošto i pristalice Bregzita i pristalice EU prete da će glasati protiv predloga dogovora.

Reporteri bez granica osuđuju napad na Ljiljanu Smajlović

“Ne postoji razlog zbog kog bi Ljiljana Smajlović bila medijski napadana”, kaže za Radio Slobodna Evropa Paulina Ades-Mevel, direktorka kancelarije za Balkan organizacije Reporteri bez granica.

“Ljiljana Smajlović je bila višegodišnja urednica u listu Politika. Ona se nedavno glasno pobunila povodom problematične naslovne stranice nedeljnika Ilustrovana politika sa veoma dobrim argumentima. Bez obzira na političku konotaciju, verujemo da treba da je podržimo kao profesionalnog novinara”, izjavila je Ades-Mevel.

“Ilustrovana politika” je u broju od utorka na pet stranica objavila tekst o Ljiljani Smajlović pod naslovom “Antiratni profiter”.

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je tvrdnju iznetu u tom tekstu da je zahvaljujući uticaju Ljljane Smajlović na američki list “Vašington post” bombardovanje Srbije 1999. godine trajalo mnogo duže nego što je planirano.

Članak koji je ispunjen uvredama na račun ove novinarke, potpisuje novinar, upamćen kao jedan od urednika “Politike” tokom devedesetih godina, u vreme kada je taj list podržavao politiku Slobodana Miloševića, Goran Kozić.

Napad na Smajlović je osudila i Komisija za istraživanje ubistava novinara, odakle su apelovali na Ministarstvo unutršanjih poslova Srbije "da svi prozvani u talasu napada na medije i novinare koje je targetirala Ilustrovana politika" budu na pravi način bezbednosno zaštićeni, ukoliko se proceni da bi njihova bezbednost mogla da bude ugrožena.

U saopštenju se dodaje da je Ljiljana Smajlović članica i jedan od inicijatora osnivanja Komisije za istraživanje ubistava novinara, koja je osnovana upravo zbog toga što petnaestak godina posle ubistva vlanika lista Dnevni telegraf, Slavka Ćuruvije nije bilo razrešeno ko ga je ubio.

"Umesto da se insistira na utvrđivanju šta se zaista dogodilo, i ko su ubice Slavka Ćuruvije, optužnica protiv Slavka proširuje se i na Ljiljanu Smajlović, opasnim lažnim optužbama i argumenima koji su predstavljali opravdavanje za hajku na Ćuruviju, sada samo proširenu optužbama da bi bombardovanje odmah stalo samo da kongresmen Smit (Kristofer, nekada nadležen za pitanja evropske bezbednosti u američkom kongresu prim.aut.) nije rekao da 'Miloševićev režim ubija novinare', što je preneo Vašington post", kaže se u saopštenju.

Podsetimo, na naslovnoj stranici “Ilustrovane politike” pre dve semice objavljen je natpis "Psi su pušteni", koji prati fotografija psa iskeženih zuba, te naslovnim stranama nekoliko kritički nastrojenih srpskih medija. Ovakav potez lista, jednog od izdanja Polika AD, osudila su sva medijska udruženja.

Uređivački potez “Ilustrovane politike” je javno kritikovala i Ljiljana Smajlović, koja je predsednica Suda časti UNS-a.

“Iako je reč o kontroverznom novinaru ne postoji razlog zbog kog bi ona bila napadana. Veoma je važno da se shvati da Reporteri bez granica brane i podržavaju sve novinare koji se suočavaju sa takvom vrstom problema bez obzira na to gde se oni nalaze, sve dok se ponasaju u skladu sa svojom profesijom i etikom koja se od novinara očekuje”, kaže Ades-Mevel.

Hamas: Ostavka Libermana pobeda za Gazu

Islamski ekstremisitički Hamas ocenio je da je ostavka ministra odbrane Izraela Avigdora Libermana, posle dva dana žestokih sukoba s izraelskom vojskom, "politička pobeda za Gazu".

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri izjavio je da je današnja Libermanova ostavka označila "priznanje poraza i neuspeha u suprotstavljanju palestinskom otporu".

Čvrst stav Gaze prouzrokovao je politički šok u Izraelu, ocenio je on.

Liberman je rekao da podnosi ostavku u znak protesta zbog prekida vatre postignutog s ekstremistima u Gazi.

On je zagovarao odlučniji udar na Hamas u odgovoru na najžešći talas raketiranja juga Izraela od rata protiv ove militantne grupacije 2014. godine, koji je trajao 50 dana.

Zaev negira dogovor sa Gruevskim, nazvao ga kukavicom

Premijer Makedonije Zoran Zaev odbacio je danas špekulacije da ima bilo kakav politički dogovor sa prethodnikom Nikolom Gruvskim koji je pobegao u Mađarsku da bi izbegao služenje zatvorske kazne.

Zaev je Gruevskog nazvao kukavicom i rekao da očekuje da ga Mađarska isporuči Makedoniji i da će odslužiti kaznu od dve godine zatvora ta nelegalnu nabavku liuksuznog mercedesa.

"Oštro i kategorično odbacijem sve špekulacije za bilo kakav politički dogovor sa Nikolom Gruevskim… Ubeđen sam da će se Gruevski, pre ili kasnije, vratiti i da će odslužiti svoju kaznu, a svakako biće pred sudom da se brani i za druga dela za koja je osumnjičen", rekao je makedonski premijer.

Zaev je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske kontaktiralo makedonski MUP i potvrdilo da je Greuvski tamo - da traži azil - i zatražilo informacije za šta je osuđen u Makedoniji.

"Kazne moraju da budu odležane, tako da ćemo napraviti što je u našoj nadležnosti da Gruevski bude isporučen. Već su započeti neki postupci", rekao je on, dodajući da je Mađarska zemlja koja neće dozvolti da budu prekršeni međunarodni dogovori.

Prema rečima Zaeva, Gruevski je kukavica zato što je prethodno govorio da će da preuzme odgovornost i da će ići u zatvor samo da drugi ne budu predmet sudskih procesa, a da je sada pobegao iz države.

"Kolika kukavica je taj koji je svo vreme govorio da je spreman da za Makdoniju ode u zatvor, samo da drugi ne budu target. Dođe trenutak prihvatanja odgovrnosti, a on pobeže pokušavajući da dobije aboliciju", rekao je premijer Makedonije Zoran Zaev.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG