Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vodi se politika svršenog čina


Miodrag Živković

U intervjuu sa Miodragom Živkovićem, predsjednikom Liberalne partije Crne Gore, razgovaramo o integracijama Crne Gore u NATO pakt, o mogućnosti ujedinjenja opozicije na izborima sljedeće godine, kao i o perspektivi stranke na čijem je čelu.

Živković: U ovom mrtvom, političkom moru u Crnoj Gori izdvojio bih kao interesantan momenat činjenicu da su dva ispitivanja javnog mnijenja, dvije navodno nevladine, u stvari provladine organizacije u Crnoj Gori, pokazala sasvim različite rezultate u pogledu raspoloženja građana u odnosu na integracije Crne Gore u NATO pakt. Prvo je bilo istraživanje CEMI-ja gdje je bila ubjedljiva podrška građana integracijama u NATO pakt, a nakon toga je CEDEM dao jedno saopštenje gdje nikada nije bila manja podrška građana integracijama Crne Gore u NATO pakt, što ubjedljivo govori da je očigledno Vlada Republike Crne Gore opredijelila značajna sredstva za marketing i ubjeđivanje građana Crne Gore da je NATO pakt nešto najbolje u Crnoj Gori, i da je jednoj od tih nevladinih organizacija dala sredstva, a drugoj nije. I iz tog razloga jedino mogu da objasnim ovako drastičnu razliku i nikada drastičniju povodom ispitivanja javnog mnijenja u Crnoj Gori.

RSE: I da uđemo malo u tu temu oko NATO-a. Upravo ove sedmice, nama susjedne zemlje, Hrvatska i Albanija potpisale su protokol za pristupanje NATO-u. Ide li to u prilog tezi kako će čitav region kad-tad neminovno biti dio tog saveza i da li, s obzirom na stavove koje vi zastupate, mislite da su i oni napravili stratešku grešku, ili su okolnosti kada je riječ o Crnoj Gori specifične?

Živković: Pa, svakako da se ne bih usudio da sudim o drugima. Svak treba da vodi računa o svom interesu. Ja vam samo želim reći da se, što se tiče NATO-a pakta uopšte, u Crnoj Gori, kao i u svemu uostalom za posljednjih 20 godina, vodi jedna politika svršenog čina. Dakle, aktuelna vlast želi pošto-poto da uđe pod NATO kišobran i mislim da se u velikoj mjeri favorizuju NATO integracije i atlantske integracije u odnosu na evropske integracije, jer smo svjedoci da je Crna Gora odložila svoju aplikaciju za prijem u Evropsku uniju. Svakako da je to razumljivo iz prostog razloga što ova nepromjenjiva vlast u Crnoj Gori svakako ne želi suštinske i istinske reforme u Crnoj Gori, a svi znamo da suštinske i istinske reforme ne interesuju toliko ni NATO pakt, ali taj kišobran NATO pakta bi im služio kao jedan alibi i na unutrašnjem i na međunarodnom planu. Ono što vam želim reći jeste da sam iskreno tužan jer definitivno će oni u svom naumu uspjeti, kao i mnogo puta za ovih 20 godina.

Ja sam siguran što se tiče bezbjedonosnih razloga da nama vojska ne treba jer je sasvim izvjesno da će čitavo naše okruženje biti u NATO paktu. Sasvim je dovoljno da mi kao mala zemlja budemo prijatelji NATO-a, da budemo u Partnerstvu za mir, kao što jesmo...


Mislim da je crnogorsko društvo neslobodno društvo, većinski neobrazovano društvo, neemancipovano društvo, društvo koje je puno toga popilo za ovih posljednih 20 godina. Građani Crne Gore su svjedoci mnogih nepočinstava za ove dvije decenije i ja lično ne vjerujem da će oni napraviti neki hrabriji iskorak i suprotstaviti se ovom naumu Vlade Republike Crne Gore. Nije priča o ulasku u NATO pakt ili neulasku tako prosta. Mislim da je to, u stvari, nakon nezavisnosti jedan od najvećih izazova Crne Gore na razvojnom planu. U ovom trenutku je pravo pitanje da li nama treba vojska ili ne. Ja sam siguran što se tiče bezbjedonosnih razloga da nama vojska ne treba jer je sasvim izvjesno da će čitavo naše okruženje biti u NATO paktu. Sasvim je dovoljno da mi kao mala zemlja budemo prijatelji NATO-a, da budemo u Partnerstvu za mir, kao što jesmo. Na kraju-krajeva, možemo biti i u NATO paktu, ali kao demilitarizovana zemlja, kakav je slučaj sa Islandom. Na taj način mala Crna Gora, sa malim budžetom, pravila bi godišnje uštede preko sto miliona. Znate li šta je sto miliona ušteda za Crnu Goru?

RSE: A kako da se, gospodine Živkoviću, u čitavoj toj priči prosječni građanin Crne Gore orijentiše, ili kome više da vjeruje? Zagovornici učlanjenja Crne Gore u NATO, osim fraze kako je to nezobilazan dio evropskih integracija, apostrofiraju te geostrateške, bezbjednosne, ali i ekonomske koristi navodeći da bi zapravo Crna Gora tako smanjila troškove odbrane i jače privukla strane investitore. Vi, zalaganjem za demilitarizaciju, tvrdite suprotno. Kao ključni argument navodite to što bi vojsku, koje praktično i nema, bilo skupo prilagoditi NATO standardima.

Živković: Znate gdje se pravi osnovna razlika? Zagovornici ideje da bi samostalna crnogorska odbrana puno koštala, ja se u potpunosti s tim slažem, ali mi se zalažemo da Crna Gora uopšte nema vojsku. Mislim da ostaju dvije stvari veoma značajne u kojima Crna Gora mora da sarađuje i sa NATO paktom i s okruženjem - a to su pitanje terorizma i pitanje granica. Svakako da specijalne jedinice policije taj posao mogu da obave na sasvim kvalitetan i dobar način. Što se tiče prvog dijela vašeg pitanja, odnosa građana prema tome - mislim da strah i sebičnost u Crnoj Gori apsolutno dominiraju, nažalost, 2008. godine nad kategorijama lične slobode i hraborsti. I siguran sam da će i ovaj projekat NATO pakta i mnogo toga što nije u interesu Crne Gore aktuelna vlast progurati kod ovakvog prosječnog građanina.

RSE: Da pređemo na čistu politiku. Ovih dana sve češće se čuje, između ostalog i od vas, kako opozicija hitno mora da nađe modus koji bi je izvukao iz miljea podjela i sukobljavanja i nametnuo kao alternativu vlasti. Čini se da je najkonkretniji bio lider Narodnjaka Predrag Popović, koji predlaže da opozicija sa jednom listom nastupi na izbore sljedeće godine. Dobili smo neku vrstu pozitivne reakcije tri najjače opozicione stranke. Kako na to gleda Liberalna partija.

Živković: Pa moram da vam priznam da sam namjerno prećutao u prvih 24 sata da dam odgovor na poziv gospodina Popovića. Samu ideju i poziv gospodina Popovića apsolutno cijenim i gospodin Popović je jedan od političara koji ima veliko iskustvo u crnogorskoj politici. Ali zašto sam prećutao vama ću iskreno saopštiti. Prećutao sam iz razloga što se plašim da to u ovom trenutku nije realno.

Mislim da je opozicija u posljednjih godinu dana napravila niz politički pogrešnih poteza kojima je omogućila da vlast nikada ne bude relaskiranija nego sad...


Mislim da je opozicija u posljednjih godinu dana napravila niz politički pogrešnih poteza kojima je omogućila da vlast nikada ne bude relaskiranija nego sad. Zamislite, nažalost, DPS vlada Crnom Gorom 20 godina, oni u anketama imaju najbolje moguće rezultate. Po meni to je katastrofalno. Nažalost, moramo priznati i suočiti se sa tim da je i opozicija svemu tome doprinijela. Mislim da je posljednjih godinu dana, pogotovu nakon onih nesuglasica vezanih za Ustav, došlo do razlaza unutar opozicije. Mislim da je najznačajniji dio opozicije u jednom raspoloženju kojeg ja mogu ocijeniti strašno uskostranačko-sebičnim interesom, dakle svak vodi računa samo o svojim interesima, a ne generalno o promjenama u Crnoj Gori. To je ono što me u ovom trenutku ne ohrabruje.

Mi moramo shvatiti, a ja sam na to upozorio još prije godinu dana - ne treba postovjećivati crnogorsku opoziciju. Ja sam siguran da u Crnoj Gori postoje demokratske opozicione stranke i mislim da te demokratske opozicione stranke mogu da uspostave različite nivoe saradnje. Ali u Crnoj Gori mi imamo i određene nacionalističke stranke. I sada vas ja pitam da li je uopšte profitabilno praviti bilo kakvo jedinstvo sa strankom koja vam u samom startu nanosi štetu i otvara nevjerovatan manevarski prostor Demokratskoj partiji socijalista da manipuliše sa takvom opozicijom. Iz tog razloga ja mislim da bi trebalo razmišljati o nečem što sam perdložio prije godinu dana - a to je o uskoj saradnji na bilo kom nivou između demokratskih stranaka opozicije i na kraju pustiti ove nacionaliste da urade svoje. A demokratska opozicija treba da se postavi kao prava alternativa ove vlasti. Ja sam siguran da tu postoji kapaciteta, da se tu može izgraditi kvalitetna strategija i siguran sam da samo demokratska opozicija može uzeti glasove Demokratskoj partiji socijalista. Bez uzimanja glasova Demokratskoj partiji socijalista mislim da se niša ne može uarditi.

RSE: Koliko je i ta vaša projekcija realna ako uzmemo u obzir da su dosad partijski programi i liderske taštine bile prepreka za koordinisani rad opozicije na izradi neke nove, efikasnije strategije protiv vlasti?

Živković: Iskreno bih bio spreman da se založim da demokratska opozicija napravi kvalitetan iskorak u Crnoj Gori. A želim podsjetiti vas i sve vaše slušaoce: lično sam bio osam godina na čelu stranke, mislim na Liberalni savez Crne Gore, i ogromnu energiju smo potrošili na uspostavljanje linkova saradnje unutar opozicije. Radili smo to i kada nas je satirala crnogorska vlast. Radili smo to i kada su nas satirali mediji koje je kontrolisala crnogorska vlast. I od svega toga uvijek najveće štete političke imao je taj Liberalni savez, i ja normalno sa njim, ali smo uvijek znali da je strašno značajno raditi na jednom takvom projektu.

RSE: I gospodine Živkoviću, moram da vam postavim još jedno pitanje, a to je: kakva je perspektiva stranke na čijem ste čelu? I kako komentarište to što istraživanje koje je sproveo CEDEM vašu političku snagu mjeri ispod cenzusa?

Živković: Samo mogu da žalim, samo mogu da budem tužan zbog toga. I reći ću vam još nešto. Evo, npr. gospodin Medojević je bio predsjednički kandidat. U toj kampanji gospodin Medojević je praktično govorio nešto što mi artikulišemo na političkoj sceni od svog osnivanja. Nažalost, nije zavrijedio dobar izborni rezultat. Mi smo uvijek artikulisali prave stvari. Ostaću u politici praktično dok ne učinim sve da Liberali imaju parlamentarni status u Crnoj Gori. Izbori su sljedeće godine. Do tih izbora imamo kotorske, budvanske i nikšićke izbore. Vjerujem da će ti izbori dati i snagu i poleta Liberalima da bez problema osvoje cenzus na sljedećim izborima. I, na kraju-krajeva, odlučili smo se - sa pričom o slobodi, sa jednom novom pričom u nezavisnoj Crnoj Gori, koja se na unutrašnjem planu, nažalost, ništa nije promijenila, da ćemo pokušati da obezbijedimo status za sebe. Mislim da će izborni rezultat Liberala biti, u stvari, jedan veliki ispit savjesti crnogorskog društva koje bude izlazilo na te izbore.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG