Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Socijalisti raskidaju koaliciju sa DSS i SRS


Ivica Dačić

Predsedništvo Socijalističke partije Srbije (SPS) odlučilo je danas da raskine koalicioni sporazum sa Radikalima i narodnjačkom koalicijom o formiranju vlasti u Beogradu, saopštio je danas predsednik SPS-a Ivica Dačić.

"Predsedništvo je zaključilo da je koalicioni sporazum Demokratske stranke Srbije (DSS), Srpske radikalne stranke (SRS) i SPS nemoguć i da bi ugrozio opstanak Vlade Srbije," rekao je Dačić novinarima posle sednice Predsedništva SPS-a u Beogradu, javlja Beta.

On je podsetio da je sporazum o koaliciji na gradskom nivou sa Radikalima i Narodnjacima postignut pre nego što je SPS ušao u koaliciju sa Demokratskom strankom (DS) na nacionalnom nivou.

Lider SPS-a je najavio da će Socijalisti na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Beograda učestvovati samo u verifikaciji mandata, a da će dogovori sa DS-om o novoj većini u gradu biti postignuti narednih dana.

Dačić je ponovio i da je za SPS "teško i neprihvatljivo" formiranje većine u kojoj bi učestvovala Liberalno-demokratska partija (LDP) i dodao da ne isključuje mogućnost održavanja novih izbora u Beogradu.

Dačić je rekao da očekuje negativne reakcije SRS-a i DSS-a zbog odustajanja SPS-a od koalicije sa tim strankama, ali da je "pitanje" između onoga što Socijalisti "žele i onoga što je realno". Dodao je da je SPS spremna i za učešće u vlasti u Vojvodini.

Prema rečima Dačića, Predsedništvo SPS-a odlučilo je da na predstojećoj sednici Skupštine Srbije podrži rezoluciju o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i Metohiji.

Poslanici SPS-a podržaće i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i o gasnom aranžmanu s Rusijom, kao i ostale međudržavne aranžmane i sporazume koji su na dnevnom redu sednice, rekao je lider Socijalista.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG